Prosjačenje u Valjevu

imageSasvim normalna pojava na valjevskim ulicama jeste ispružena ruka, molba za dinar, bosonoga deca, majke sa bebom u naručju ili starice u ritama. Njihov jedini posao u toku dana jeste prosjačenje. Policija sa svoje strane pokušava da reši ovaj problem, ali u njihovom bezbednom sklanjanju sa ulica postoje brojni problemi.

Na konferenciji za novinare održanoj u PU Valjevo načelnik policije Saša Marković kaže da policija uredno evidentira I privodi lica koja krše zakon po članu 12 novog Zakona o JRM.

Član 12. novog Zakona o JRM predviđa prekršaj prosjačenja i isti definiše na sledeći način „Ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.
Ko prekršaj iz stava 1. ovog člana, izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.“

“ U Valjevu je prosjačenje zastupljeno , ali ne u nekoj velikoj meri kao što je to slučaj sa drugim većim gradovima Srbije. Policija radi I postupa I po ovom pitanju , ali postoji dosta problema u radu. Veliki problem u radu je kada treba privesti takva lica jer su ona često u pratnji maloletnog deteta. Oni često nemaju prebavilište. I problem je šta sa tom decom kad Centar za socijalni rad ne može da ih zbrine”, rekao je Marković.

Za prosjačenje po ovom Zakonu kazne su relativno blage, a da bi se dokazao prekršaj neko od građana mora da prihvati da svedoči na sudu da mu je tražen novac od učinioca prosjačenja i da mu je tako ugroženo spokojstvo, odnosno javni redi i mir. Nakon toga policija uz potvrdu privremeno oduzima novac od učinioca prekršaja, kako bi se potvrda koristila kao dokaz u prekršajnom postupku. Prva mogućnost koju policija ima je da se takvo lice sankcioniše u redovnom postupku. To znači da ako učinioca ne bi odmah priveli sudiji prekršajnog suda onda bi sud nakon nekoliko meseci upućivao poziv za saslušanje činiocu i svedoku prekršaja, pri čemu je učinilac često samo fiktivno prijavljen na adresi stanovanja, a najčešće ga je teško pronaći jer se bavi prosjačenjem na javnim mestima u različitim opštinama-gradovima. Druga mogućnost je odmah preduzimanje mere privođenja sudiji prekršajnog suda. Tu nastaju novi problemi upravo oni o kojima je I Marković govorio, učinioci prekršaja su najčešće osobe ženskog pola koji sa sobom tokom prosjačenja vode i decu uzrasta od nekoliko meseci do par godina. Ako se učinilac privodi potrebno je da Centar za socijalni rad takvu decu da zbrine. Valjevski CSR nema takvih mogućnosti već se deca prevoze i zbrinjavaju u CSR u drugim gradovima koji imaju uslove za smeštaj.
“Sudija prekršajnog suda može da kazni učinioca kaznom zatvora ili novčanom kaznom, ali se obe kazne najčešće svode na kaznu zatvora. Naime, ako kazni učinioca novčanom kaznom, usled nemogućnosti plaćanja, prosjak nema novčanih sredstava, sudija zamenjuje tu kaznu u kaznu zatvora”, kaže Marković.

image KPZ Valjevo nema mogućnosti za smeštaj osoba ženskog pola tako da je policija dužna da osuđeno lice ženskog pola dovede do KPZ u Požarevcu jer u tom KPZ kazne zatvora izdržavaju i osobe ženskog pola.
Marković je na konferenciji rekao I da bez obzira na sve poteškoće u radu policija represivno postupa i prema učiniocima ovih prekršaja.
Ipak javna je tajna da u letnjim mesecima najčešće maloletnu decu dovoze u Valjevo iz okolnih mesta što jasno navodi na zaključak organizovanog prosjačenja i zloupotrebe dece.
Ovim slučajevima policija se ne može sama baviti već je veliki deo obaveze I na Centru za socijalni rad koji bi morao imati posebne službe, ali I uslove za zbrinjavanje dece koja bi bila zatečena u prosjačenju.
Ne postoji ni precizna evidencija o svima onima koji prose na našim ulicama, a često se dogadja da I pored sankcionisanja, ista lica ponovo vidjamo.
Neki gradjani zastanu, izdvoje nešto novca dok ima I onih koji glasno negoduju. Istini za volju, nije retkost da ukoliko u toku dana, tokom leta recimo, sedite u dve bašte da će vam ista lica prići I zatražiti pare. Možda čak iako ste im u prvoj bašti već nešto I dali.
U situaciji kada Valjevci jedva sastavljaju kraj sa krajem ipak se pronadje koji dinar za malu decu koja sa ispruženom rukom ili posudicom mole za dinar. Prosjačenja je bilo oduvek I verovatno će ga biti I na dalje, samo je pitanje da li se iko sistemski bavi ovim problemom I pojavom u državi.
Na osnovu svega što zakon predvidja jasno je da postupanje policije dolazi kao posledica problema, poslednja mera , ali ne I preventiva I rešavanje istog.
U godinama iza nas na ovu temu bilo je različitih pokušaja rešavanja I predloga, ali nijedan sa pozitivnim ishodom.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.