Potvrdjena nova imena ulica

imageSkupština je potvrdila odluku Komisije za dodelu naziva ulicama Grada Valjeva pa je nazive sada dobilo pet ulica. Kako se moglo čuti, problem sa davanjem imena ulicama u najvećoj meri prave nerešeni imovinsko pravni odnosi, odnosno ulice su privatne.

Najbolji poznavaoci ulica u gradu svakako su taksisti , ali i oni kako kažu, vrlo često nisu sigurni gde se neka ulica nalazi, a imena su najrazličitija, poneka i vrlo slična. Na sednici Skupštine donedavni predsednik Komisije za davanje naziva ulicama Milorad radojičić kaže da je stanje sa nazvima haotično. „ U Valjevu postoje bezimene ulice, a postoje i one koje su promenile naziv, ali procedura oko prenosa dokumenata i sva ostala papirologija nije završena do kraja. Da bi smo bar počeli da rešavamo te probleme u Komisiji smo napravili platformu, ali se uvek kao problem pojavljuju imovinsko pravni odnosi“, rekao je Radojičić.
U Valjevu su najpre četiri ulice u Industrijskoj zoni dobile nazive . Komisija se odlučila za imena nekadašnjih privrednika i uspešnih Valjevaca na tom polju : Dimitrije Mitrović, Jovan Molnar i Marinko Matić. „ Želeli smo da se ne zaboravi i nekadašnja fabrika Stefil koja je tu postojala i zato je jedna ulica u zoni i dobila ime po ovoj fabrici. Bilo je neophodno da se što pre ulicama u toj zoni dodele nazivi jer svi oni koji su kupili parcele i objekte moraju imati adresu za svoja preduzeća. Ta činjenica dosta je otežavala njihov početak rada , ali se nadamo da će sada biti drugačije i lakše“, rekao je Radojičić.
Krak ulice Pop Lukine prema Ulici Selimira Djordjevića dobio je ime po Arijusu Van Tinhovenu čuvenom lekaru bolnice iz Prvog svetskog rata, a odbornik SPS-a Mihailo Spasić, predložio je Skupštini da jedna ulica ponese naziv po stradalom vojniku Stojadinu Mirkoviću.
Radojičić je objasnio da po saznanjima Komisije jedna ulica u MZ Popare već nosi naziv po Mirkoviću i da Mirković nije proglašen narodnim herojem, ali i da svakako treba razmisliti o nekoj možda većoj ulici kojoj bi moglo biti dato to ime.
„Mnogo je prigradskih naselja u kojima ulice nemaju imena, iako nekom može zvučati beznačajno nije baš tako . Zamislite da živite u ulici bez naziva to otežava apsolutno sve, zamislite da vam je adresa recimo ispod ili iznad pruge . To nije adresa. Zato bih Vas zaista zamolio da pokušate da ažurnije rešavate imovinsko pravne odnose i da ulice i u tom delu grdaa dobiju nazive. Naravno, postoje slučajevi gde su gradjani dali saglasnost da ulica dobije naziv , ima takvih slučajeva, ali najčešće ako je predlog došao upravo od samih gradjana“, objasnio je Radojičić.
Odbornik SPS-a Mihailo Todorović, inače i nekadašnji predsednik pomenute komisije izneo je predlog da se neke ulice u Valjevu nazovu po deci koja su stradala u ratu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.