Tešnjar kao zlatan rudnik

imageFilmska ekipa sedam dana snima film u Tešnjaru. Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da je ovo dobar način za promociju i grada i Tešnjara , ali da grad u tom pravcu mora uraditi više.

Zahvaljujući sertifikatu koji je grad Valjevo dobio 2013. godine od Srpske filmske asocijacije, a kojim se potvrđuje da ispunjava kriterijume programa razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmskoj i TV produkciji, Grad Valjevo je predstavljen u magazinu „Film Scout“ na prvom evropskom Sajmu lokacija održanom 14. i 15. decembra u Londonu Design Business Center, prošle godine . Iako je Tešnjar prepoznala ova asocijacija ova lokacija I dalje ima svojih manjkavosti. “ Ne postoji dilema oko toga da li tešnjar ima velike mogućnosti I to su I stručnjaci iz te oblasti do sada više puta ponavljali . da li smo ih u potpunosti iskoristili ? Nismo . Mi zapravo još ništa krucijalno nismo uradili na tom polju , a trebalo bi . Možda mi Tešnjar doživljamo I prihvatamo olako ne shvatajući njegove mogućnosti , ali evo ovaj film koji se sada snima dokaz je da se radi o najpre ozbiljnoj promociji grada , a upravo ta promocija preduslov je da grad u kasnijim godinama može da zaradi od tog prostora. Neophodno bi bilo svakako veliko ulaganje”, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Pre dve godine na tribini održanoj pod nazivom “Tešnjar filmski grad” reditelj Petar Stanojlović je takodje govorio o ulaganjima. „ Neophodno je pripremiti prostor ulaganjem, sama prisutnost stotina ljudi u jednom trenutku ima vrednost, ovde će neko trošiti novac. Potreban je smeštaj, dozvole, zadovoljiti potrebe filmske ekipe. Valjevo zaista slabo koristi svoje mogućnosti. Verujte ovakve ulice kao što je Tešnjar se prave i to košta milione , a Vi to već imate. A nema vas u ponudi“, rekao je Stanojlović.
Po nekim saznanjima Ista ekipa koja snima u Valjevu dobila je 2 miliona dinara u vranju da bi upravo tamo odabrala deo lokacije za snimanje. „ Mi ulaganja ne možemo imati ukoliko prethodno ne postignemo dogovor šta je to što tačno želimo i naravno kako da do toga da dodjemo. Valjevo ima zaista i reditelja i glumaca van Valjeva koji takvu jednu činjenicu neprestano sugerišu. Ipak mi u taj posao ne možemo ući bez dogovora sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture . Za Tešnjar je nadležan Beograd i vidite i sami koliko dugo se čekaju neke dozvole od njih . Pritom ja nisam primetio neka njihova ulaganja u Tešnjaru. Mi kao grad ne možemo sve to sami , jednostavno nemamo toliko novca i kad bismo imali morali bismo da čekamo i tražimo naravno njihovu saglasnost“, kaže Jeremić.

image Da je od Tešnjara moguće oživeti grad izneo je svojevremeno mišljenje i reditelj Srdjan Dragojević koji je naveo primer Bitolja, grada u kome se snimaju turske serije .
 „Bitolj je zaista postao filmski grad. Stara čaršija u Bitolju je slična Tešnjaru i tamo se snimaju i turske serije. Tamo su meseci snimanja u pitanju i taj grad je zahvaljujući tome oživeo. Mislim da je to moguće i ovde u Tešnjaru“, rekao je  Dragojević.

„Poznat mi je Dragojevićev stav i pre dve godine smo ozbiljno razgovarali o tome , ali ništa veliko nije uradjeno. I ono što je uradjeno je nedovoljno . Mi kao grad nismo uradili ništa po tom pitanju i krajnje je vreme dsa se latimo posla i počnemo da radimo na tom polju . Očekivati da će takvu jednu inicijativu prema gradu imati ustanove kulture nije realno jer da su imali ideja oni bi se do sada već javili.  Moramo okupiti stručne ljude , pribaviti sve potrebne informacije , urediti Tešnjar koji zaista ima mnogo problema , da ne govorimo o kanalizaciji , objektima koji su skloni padu i gde je odavno bilo pet do dvanaest da se nešto uradi. Moramo se pokrenuti“, kaže Jeremić i zaključuje da je dolazak ove filmske ekipe dobra opomena da po ovom pitanju više ne treba da bude čekanja.

Možda je svojevremeno odgovarajući na pitanja o Tešnjaru za Vamediu najbolji odgovor dao ovdašnji reditelj Miroslav Ćiša Trifunović rekavši:„ Nismo mi ni svesni svega što imamo , a za ono što nam je u svesti se plašimo da zagrizemo.“   

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.