Revizor izneo tri mišljenja sa rezervom

imageU izveštaju nezavisnog revizora o poslovanju grada ponovo izneta tri mišljenja sa rezervom.Ovu tačku niko na Veću nije prokomentarisao.

Shodno zakonskoj obavezi Grad Valjevo angažovao je eksternog revizora „Bojić revizija“, kako bi bilo pribavljeno mišljenje o poslovanju grada. U izveštaju ove revizorske kuće koji je usvojilo Gradsko veće su izneta i tri mišljenja sa rezervom.

  1. U konsolidovanom finansijskom izveštaju grada Valjevo nisu obuhvaćeni poidaci Direkcije za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga Valjevo, koji je indirektni korisnik Budžetskih sredstava.
  2.  U poslovnim knjigama grada Valjeva se vodi gradjevinsko zemljište na prostoru bivše fabrike „Stefil“ u iznosu od 50 107 hiljada  dinara po osnovu kupovine zemljišta i sredjivanja istog. Utvrdjeno je da je od momenta pribavljanja navedenog zemljišta ,izvršena preparcelacija navedenog zemljišta  kao i prodaja dela zemljišta pre datuma izrade bilansa na dan 31.12.2015. godine. Do dana vršenja ove revezije sastavljen je zapisnik komisije za utvrdjivanje nabavne vrednosti  gradjevinskog zemljišta  u industrijskoj zoni Stefil kojim su razdvojene kat.parcele i vrednosti istih prodatih od neprodatih kat.parcela  koji je dostavljen službi računovodstva radi isknjiženja prodatih parcela.
  3. Grad u svojim poslovnim knjigama  ne vodi osnivačke uloge u sledećim javnim preduzećima čiji je osnivač i to: JKP Vodovod, JP Kolubara, JKP Polet. Iskazano učešće u kapitalu i JKP Toplana  odnosi se samo na povećanje osnivačkog kapitala do 2012. godine, ali nei osnivački kapital ulčožen posle te godine. Iskazano učešće u JKP Vidrak u poslovnim knjigama Valjeva iznopsi 45.836 dinara dok je registrovani kapita kod Agencije za priovredne registre RS u iznosu od 9.188 hiljada dinara.

Revizor u datom mišljenju navodi manjkavosti i kod evidencije o nepokretnostima za koju tvrdi da nije sveobuhvatna , odnosno nisu u poslovnim knjigama grada Valjeva unete ulice, putevi, šume i gradjevinsko zemnljište, a koje je upisano kao vlasništvo grada Valjeva, utoliko što pojedine parcele koje su evidentirane u registru odeljenja za imovinske poslove i opoštu upravu nisu unete i u poslovne knjige.    
Ovom poslednjom primedbom revizora jasno se pokazala i kao ispravna i tačna sugestija valjevskih medija da grad ne vodi dovoljno računa o svojoj imovini.
Ipak o ovoj tački dnevnog reda na sednici Skupštine se nije govorilo već se samo jednoglasno glasalo. Pa se samim tim može postavioti pitanje čita li iko uopšte izveštaje revoizora koje plaćamo?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.