Letnja naučna škola 2016

imageU nedelju, 4. septembra, u Istraživačkoj stanici Petnica, počela je prva, od dve ovogodišnje Letnje naučne škole, koja je jedinstveni petnički program namenjen učenicima osnovnih škola.

Ukupno 66 učenika osmih razreda osnovnih škola iz Srbije i regiona će u naredne dve nedelje imati priliku da se upoznaju sa 15 naučnih disciplina koje su zastupljene u programima ISP. Polaznicima će biti približen pojam nauke i naučnog metoda, upoznaće se sa osnovnim principima različitih naučnih oblasti, slušaće o istraživanjima srednjovekovnih tvrđava, antropologiji virtuelnih svetova, o tome kako funkcioniše ljudski imunitet, kako nastajy priviđenja i druge vizuelne iluzije, kako se može napraviti robot, kako radi analogni računar i još mnogo toga zanimljivog. Očekuje ih i nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, tokom kojih će biti realizovano osam setova praktičnih vežbi iz oblasti arheologije, geologije, fizike, primenjene elektronike, hemije i biologije. Slobodno vreme učenika biće popunjeno različitim interesantnim aktivnostima, od rada na predstavi, koncertu, novinama, preko izleta u klisiru Gradac, do spektakla “Izmeđy hemije i magije“ koje za njih priprema saradnički tim Odeljenja za hamiju.
Pored gostujućih predavača i stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica, u realizaciju Letnje naučne škole uključeno je i 40 studenata osnovnih studija i srednjoškolaca, polaznika redovnih petničkih programa za srednjoškolce.
Prva LNŠ se završava 17. septembra.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.