Nova cena vode uz mere štednje u preduzeću

imageNadzorni odbor JKP Vodovod Valjevo doneo je Odluku o povećanju cene vode za 15 odsto i uputio je Skupštini grada na usvajanje. Poslednje povećanje cena bilo je u junu 2013.godine. Novi direktor Vodovoda najavljuje I mere štednje.

 

Cena vode u Valjevu je među najnižim u Srbiji i iznosi 32,54 din po kubiku,dok je u Kruševcu 56,42 , Subotici 99,45 , Beogradu 79,52 dinara po metru kubnom. Takođe,svih sedam gradova koji imaju postrojenje za preradu otpadnih voda naplaćuju pored stavki voda, kanalizacija i preradu otpadnih voda,dok se u Valjevu odustalo od toga. Nakon povećanja cene, kubik vode će koštati 37,42 dinara.
”Ne treba problem da guramo pod tepih i da se pravimo da je sve u redu. Svakako da je svako povećanje cene nepopularna mera, ali na odgovornoj poziciji nemamo pravo da razmišljamo o popularnosti,već moramo da se ponašamo odgovorno i prema gradu i prema građanima. Dug za struju na današnji dan iznosi 98,5 miliona dinara i mi ćemo preduzeti niz mera kako bi ga sanirali u naredne dve godine. Jednostavno, mi ne smemo da dozvolimo da nam EPS blokira račun, da ne možemo da isplaćujemo zarade, da plaćamo dobavljače i da tako eventualno ugrozimo vodosnabdevanje – ističe direktor Đorđe Milanović.
Milanović navodi i primer smederevskog Vodovoda koji duguje za struju 4 miliona evra i koji nije isplatio 26 zarada zaposlenima.
”Mere koje preduzimamo su smanjenje gubitaka u mreži agresivnom rekonstrukcijom u onim ulicama gde su kvarovi najčešći, zatim imamo veliki broj nelegalnih priključaka i na vodovodnu i na kanalizacionu mrežu, koji u ovom trenutku ne plaćaju ništa i sada krećemo u akciju otkrivanja i legalizacije, a takođe krećemo snažnije i odlučnije i prema velikim dužnicima, kako bi povećali stepen naplate. Naravno, tu su i mere u okviru samog preduzeća,koje se svakako neće svideti jednom broju zaposlenih, ali opet ponavljam, bolje da imamo i bolne mere nego da uđemo u blokadu i ostanemo bez mogućnosti isplate zarada”, kaže Milanović.

 

image Pomenute mere se odnose na demontažu starog postrojenja za preradu otpadnih voda koje je radilo 60-ih godina i prodaju u staro gvožđe,zabrana službenih putovanja i seminara, ograničenje potrošnje goriva, reprezentacija samo u izuzetnim slučajevima, zabrana sponzorstva i donacija do daljnjeg. Kako kaže Milanović iako je Vodovod javno preduzeće, mora se truditi da posluje po principima po kojima posluju privatnici, ako teži boljem rezultatu .
Direktor Vodovoda ističe i da kada se sanira dugovanje prema EPS-u,Vodovod može da razmišlja o nabavci nove mehanizacije:
”Sramotno je da mi ne možemo da radimo izgradnju kanalizacije, pa te poslove Direkcija daje drugim izvođačima, umesto da mi ostvarimo prihode, jer nemamo bager?! Takođe,mi moramo da razmišljamo i o budućnosti,i već smo obavili razgovor sa direktorom Tehničke škole, oko obavljanja stručne prakse učenika u Vodovodu, ali i da najbolji učenik na smeru rukovalac gradevinskim mašinama, vodoinstalater, automehanicar i električar dobiju posao u Vodovodu, a treba razmišljati i o stipendiranju po jednog studenta na mašinskom, ETF-u i građevini, kako bi nakon završenog fakulteta dobili posao u Vodovodu. To je jedini ispravan put, sve ostalo su devijacije. Navešću primer, u decembru nam šef radionice ide u penziju i biće jako teško dovesti dobrog automehaničara za platu od 25 hiljada dinara, jer svaki dobar automehaničar privatno zaradi bar duplo više,i koji je onda njegov motiv da dođe da radi u Vodovodu? Upravo iz tog razloga moramo da ugovorimo saradnju sa Tehničkom školom,”zaključuje Milanović. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.