Demokrate protiv poskupljenja vode

imageValjevske demokrate iznele su stav da poskupljenje vode nije neminovno i nije jedino rešenje za probleme poslovanja JKP Vodovod. Oni predlažu rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi se smanjili gubici i smanjenje broja zaposlenih.

GO DS-a osvrnuo se na predstojeću sednicu Skupštine konstatujući da nije razumljivo niti svrishodno usvajanje izveštaja javnih preduzeća  so bzirom da je do kraja ove godine ostalo još samo tri meseca. Medju najavljenim tačkama demokrate ipak izdvajaju poskupljenje vode i samo poslovanje JKP Vodovod. „ Gubici su 54 miliona dinara, naplata potraživanja 49% . Proizvede se 10,8 miliona kubnih litara do krajnjih korisnika stiže i fakturiše se 4,3 miliona kubika. Gubici u mreži su dakle 60 %. Ne razumljivo je kako možemo povećavati cene pored toliko ozbiljnijih stvari koje treba da rešimo i čijim poboljšanjem možemo imati i bolji rezultat od povećanja cene. Konkretno smanjenje gubitaka u mreži“, rekao je na konferenciji za novinare Slobodan Pavlović odbornik DS-a.
Po mišljenju Pavlovića sledeća sporna stvar je broj zaposlenih jer podaci pokazuju da je do 2010 godine bilo zaposleno 217 , a sada je 234 zaposlena. „ Vodovod ima jedan segment tzv pravno ekonomski sa 42 zaposlena čak . To je ogroman broj i razumljivo je što onda kažu mi ćemo povećati cene vode. A cena za fizička lica u ovom trenutku je 32 dinara a 96 za pravna lica i to pre povećanja. Mi zaboravljamo na zakon o koji kaže da se mora izjednačiti cena izmedju fizičkih i pravnih lica . Kažu da su u drugim gradovima više cene vode . Tako je zato što je  cena vode niža za pravna lica“, objašnjava Pavlović.
On se posebno osvrnuo i na dugovanja prema EPS-u konstatujući da je razumljivo da u situcaciji jako loše mreže pumpe mnogo više rade.
Demokrate će zato i na sednici Skupštine zatražiti da se odustane od povećanja cene vode jere Vodovod mora pre povećanja da pokuša da reši svoje probleme , a to je pre svega da smanji broj neracionalno velikog broja zaposlenih , a potom i stanje u vodovodnoj mreži . Po njihovom mišljenju boljoj situaciji doprineće i izgradnja vodovoda za Brankovinu .
„ Vodovodu je neophodan i sistem za kontrolu i daljinski nadzor koji košta 52 miliona dinara. A novca ima jer iz prošle godine je preneto preko 200 miliona sredstava. Za 50 miliona mogli su biti sredjeni delovi mreže čime bi bili smanjeni i gubici u mreži“, kaže Pavlović.
Na kraju sama činjjenica povećanja cene  vode doneće svega boljitak od 7% jer je stepen naplate sada 49 % pa će očlito najveći teret podneti upravo oni koji sada redovno izmiruju obaveze prema JKP Vodovod.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.