Zavidni podaci o radu PU Valjevo

image„Valjevo je danas bezbedan grad , a gradjani KO u poslednjih deset godina najmanje su ugroženi  od svih vidova kriminala“, rezultata je rada PU Valjevo tri godine nakon izbora novog rukovodstva.  Rad policije u istraživanju najbolje su ocenili i sami gradjani.

Tri godine od izbora novog rukovodstva u PU Valjevo praktično su obeležene konfgerencijom za novinare na kojoj su predstavljeni uporedni rezulatati rada i zavidni uspesi. „ Posle hapšenja dva inspekrtora krajem 2013. godine formirana je nova radna grupa u Odseljenju kriminalističke policije  koja je u tesnoj saradnji sa policijom opšte nadležnosti  izvršila niz zaplena opojnih droga  i uhapsila veliki broj lica koja se bave ovom vrstom kriminala. Danas je najveći rizik u Valjevu prodavati drogu. Zato naše područje u širokom luku zaobilazi ova vrsta kriminalaca . Samo u prvih osam meseci  bile su 43 zaplene opojnih droga, protiv 44 lica su podnete krivične prijave , 19 je uhapšeno  i zadržano, a zaplenjene su dve  laboratorije. Tesno saradjujemo sa tužilaštvom, i samo u ovoj godini od 19 uhapšenih , njih sedam je napravilo sporazum i bez sudjenja prihvatilo kazne od ukupno 32 godine zatvora“, rekao je načelnik PU Valjevo Saša Marković . U ukupnim akcijama suzbinjanja ove vrste kriminala do sada je zaplenjeno oko 8 kilograma droge.
U ovoj godini uhapšeno je i jedno lice koje je bilo osumnjičeno za izvršenje 6 razbojništava na teritoriji Valjeva i isto je osudjeno na 9 godina zatvora. Lice koje je uhapšeno zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično delo trgovine ljudima , krivični pšostupak protiv ovog lica još traje, a lice nalazi u pritvoru.

U prvih osam meseci ove godine zabeleženo je smanjenje od 20 % prijavljenih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period prošle godine 1220/981. Broj kradja je manji za 30 % 295/206, a teških kradja za 43% 338/194.
Valjevska policija nalazi se na trećem mestu u Srbiji po broju otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala pri čemu je 7 lica uhapšeno u ovom periodu.

image „ U oblasti bezbednosti saobraćaja , moramo naglasiti da je prošla 2015. gopdina bila godina sa najmanjim brojem poginulih lica u saobraćaju u KO  u poslednjih deset godina. Desetogodišnji prosek je 23 poginula lica godišnje u saobraćaju , a proošle godine 12 lica je izgubilo život. Sapobraćajna policija je pojačala represivne mere  naročito na otrkivanju najtežih prekršaja . U ovoj godini broj lakše povredjenih je značajno manji , a broj teže povredjneih je u blagom padu  u odnosu na prošlu godinu ,84/79“, kaže Marković.

Kako se moglo čuti glavni prioritet saobraćajne policije bio je i biće u budućnosti zaštitra  dece , a naročito u zonama osnovnih škola. U ovoj godini je povredjeno dvoje pešaka-dece , jedno na pešačkom prelazu u selu Divci , a drugo zbog pretrčavanja ulice u selu Novaci.
U prvih 8 meseci ove godine za 50% je povećan bromjn zadržanih vozača zbog toga što su imali preko 1,2mg/ml alkohola u krvi.
„ Na kraju nadamo se da će većoj bezbednosti saobraćaja doprineti i puštanje urad tri radarska mesta u Valjevu, ulaz iz Beograda, ulaz i izlaz ka Šapcu i Loznici, a u toku je javni tender koji je raspisao Grad Valjevo za još tri radarska mesta : izlaz iz Valjeva ka Beogradu , ulaz i izlaz ka Bajinoj Bašti i Obilazni put ka Užicu“, rekao je Marković.

Rad PU Valjevo prepoznali su i gradjani pa su u istraživanju koje je sprovedeno u februaru opve godine rad policije ubedljivo najbolje ocenili u konkurenciji sa više državnih organa na ovom području.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.