Nasilno ušli u zgradu

imageZgrada bivše OSE , koju grad koristi kao arhiv, trenutno je pod obezbedjenjem dok ne budu stigle rešetke za vrata i prozore. U ovu zgradu pre dve nedelje nasilno su pokušali useljenje predstavnici SUBNOR-a tvrdeći da je zgrada njihova.

 

Potpuno mimo saglasnosti grada koji je vlasnik objekta u Ulici Vuka Karadžića 54 nasilno useljenje unošenjem nekoliko svojih stvari poklušali su predstavnici SUBNOR-a . U ovoj zgradi inače se nalazi arhiva grada i privrednog suda , a kako isti na zahtev grada da napuste objekat nisu postupili po zahtevu, obaveštena je policija koja je zatražila i dobila saglasnost suda za asistenciju pri iseljenju.
Kako Vamedia saznaje u gradskoj Upravi protiv izvršioca provale podnete su prijave sudu , a kako bi objekat na dalje bio zaštićen angažovani su radnici obezbedjenja. Po saznanjima Vamedie predstavnici SUBNOR-a tvrdili su prilikom iseljenja da je zgrada njihova i da će je ukoliko bude potrebno na svaki način braniti.
Ova zgrada je inače svojevremeno bila veletrgovački magacin oca narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca , potom nakon rata u njoj su bili stanovi , a jedno vreme i Pedagoški zavod. Na samoj zgradi se nalazi i tabla koja upućuje na porodicu Žikice Španca.
Ne treba zaboraviti da je u razgovoru svojevremeno sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem predsednik Okružnog i Opštinskog odbora SUBNOR-a Valjevo Milić Petrović rekao: „Prostorije u kojima se sada SUBNOR nalazi su neuslovne i to nam je veliki problem. Nama bi odgovaralo da nam bude ustupljena na korišćenje kuća, koja je nekada bila u vlasništvu oca narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca u Ulici Vuka Karadžića br.54, a koja je sada u vlasništvu Grada. Namera nam je da tu otvorimo i Spomen dom boraca heroja revolucije iz Drugog svetskog rata“. Kako je tada gradonačelnik obećao prvoborcima da će problem njihovog prostora biti rešen , a očito nije jasno je da su predstavnici SUBNOR-a samoninicajtivno rešili da objekat zauzmu.
Slučaj nasilnog useljenja nije prvi u Valjevu jer su svejevremeno na isti način do prostorija pokušali da dodju i predstavnici Udruženja boraca rata od 1990. godine.
Grad Valjevo ima pravilnik o dodeli prostorija na korišćenje i koliko je poynato ranije i komisiju koja je o tome i odlučivala.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.