Dovesti Valjevo što bliže autoputu

imageProširenje puta M-4 kako bi se Valjevo spojilo sa budućim autoputem, denivelisanje putnih prelaza preko barske pruge, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u gradu i na Divčibarama, infrastrukturni poslovi su za „pod hitno“ koje očekuju gradsku vlast u ovom mandatu.

Najmanje tri ozbiljna infrastrukturna projekta moraju imati oznaku „hitno“, kaže u razgovoru za „Valjevo Danas“ zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
– Već desetak godina Grad od države nije dobio novac kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura. Dva projekta su nam prioritet od ogromnog značaja, ne samo u saobraćaju nego u kompletnoj privredi grada. Pre svega, to je pod hitno proširenje trase magistralnog puta M.4 Valjevo-Lajkovac, kako bi Valjevo spremno dočekalo puštanje u saobraćaj Koridora 11 u Nepričavi. Povezivanje sa autoputem je od ogromnog značaja, ne samo što to se onda Valjevo približava Beogradu na 40 minuta vožnje, nego se svi potencijalni investitori približavaju Valjevu, kaže Jeremić.
Sledeći projekat saobraćajne infrastrukture jeste denivelisanje puta koji prolazi preko pruge Beograd-Bar, s obzirom da se sa druge strane pruge nalazi industrijska zona u koju privreda grada polaže velike nade.
– Tu imamo ogromne probleme jer kamioni za carinsku ispostavu prelaze preko pruge. Preko pruge imamo nekoliko veoma ozbiljnih kompanija kao što je „Bosis“ do kojih dolaze veliki kamioni i šleperi i oni ne mogu više normalno da rade. Denivelisanje je zahtevna investicija od dva-tri miliona evra, ali bez nje projekat proširenja industrijske zone koji smo predvideli uopšte neće biti upotrebljiv, objašnjava zamenik gradonačelnika.
Valjevu su, kako kaže, nephodni i hitni zahvati kada je u pitanju gradska vodovodna i kanalizaciona mreža.
– Kanalizacija trenutnog promera od Fi200 ili Fi300 je premalog promera za naš grad. Imamo i vodovodnu mrežu koja je zastarela, sa čestim pucanjem cevi, naročito posle urađene rekonstrukcije ulice, kada smo opet, da bi menjali cevi, prinuđeni da iste ulice kopamo. Da bi ovaj grad bio grad, to su zaista poslovi za „pod hitno“. Naravno, nemoguće je odmah mrežu rekonstruisati svuda, ali za neuralgične tačke moramo naći novac ili obezbediti podršku države, kaže Jeremić.
Voda i kanalizacija u istoj meri su problematične i na Divčibarama i Jeremić kaže da se, što se tiče kanalizacije, „tamo došlo do tačke da bez nove mreže nema korišćenja tog turističkog centra“.
– Pod hitno moramo da prilagodimo projekat koji postoji ali koji nije dobar, jer ga je CIP radio pre donošenja novog urbanističkog plana Divčibara. Vodosnabdevanje nam je rešeno 50 odsto, jer jednu bušotinu imamo, ali je neophodno da otkupimo drugu, kako bi imali dovoljan kapacitet i stabilno vodosnabdevanje Divčibara – zaključuje zamenik gradonačelnika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.