Grad Valjevo dobio novo energetski efikasno javno osvetljenje

Stanovnici Grada Valjeva dobili su novo osvetljenje koje je realizovano ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, čime je unapređen kvalitet javnog osvetljenja i koji će dovesti do značajne uštede električne energije.

Projekat je realizovan u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije kao jedna od značajnijih mera za efikasnije korišćenje energije, primenom Predloga preporuka za smanjenje potrošnje električne energije i toplotne energije Ministarstva rudarstva i energetike, upotrebom LED osvetljenja koje smanjuje potrošnju, ali i podiže kvalitet pruženih usluga  građanima.

Ukupni godišnji izdaci Grada Valjeva za funkcionisanje javnog osvetljenja pre implementacije iznosili su više od 1,1 milion evra, uključujući troškove električne energije i održavanja. Kroz projekat javno-privatnog partnerstva Grad Valjevo će ostvariti godišnju uštedu od skoro 120.000 evra godišnje, što za period trajanja projekta od 15 godina iznosi ukupno oko 1,8 miliona evra. Ovo predstavlja značajnu finansijsku korist za grad.

                                                     Ušteda 1,8 miliona evra za 15 godina

Implementacijom JPP projekta javnog osvetljenja godišnja potrošnja električne energije smanjiće se za više od 4,5 miliona kWh, što za 15 godina iznosi blizu 70 miliona kWh. Dodatno, smanjenje emisije CO2 procenjuje se na oko 5,1 hiljadu tona godišnje, ili oko 76 hiljada tona za 15 godina.

Ugrađeno je više od 11 hiljada svetiljki i reflektora, kao i 225 sistema za uključivanje i isključivanje osvetljenja. Osim finansijskih i ekoloških benefita, prosečna osvetljenost u Valjevu je sada 202% bolja

.

Projekat je realizovan u saradnji sa grupom ponuđača koju čine Smart Energy Investment Beograd i PLC Interenergo doo Beograd. Privatni partneri su u potpunosti finansirali projekat, čime su Grad Valjevo oslobodili dodatnih finansijskih obaveza.

Zbog svojih karakteristika, projekat javnog osvetljenja u Gradu Valjevu predstavljen i na nedavno održanom Svetskom forumu o javno-privatnom partnerstvu u Istanbulu, u organizaciji UNECE, kao primer dobre prakse i usklađenosti sa ciljevima održivog razvoja projekata javno-privatnog partnerstva.

PR Proglas

12 comments on “Grad Valjevo dobio novo energetski efikasno javno osvetljenje

 1. Role

  Lepo je videti nove bele sijalice. Jos ako ustedi pare ceo projekat, to je dobro, a video sam da je stavljeno i dosta novih sijalica gde nisu nikad bile i taj napredak podrzavam.

  Reply
 2. Brdjani

  Bolje osvetljenje nije,obidjite Valjevske ulice noću.Postale su mračne ,ko da ste upalili fenjer.

  Reply
 3. Dragan V.

  Zamena sijalica i održavanje u narednih 15 godina grad Valjevo će platiti 14,4 miliona eura. Od toga zamena javnog osvetljenja iznosi 4,75 miliona eura, a skoro 10 miliona za održavanje u narednih 15 godina. E sad iznos za zamenu nije sporan, ali je problematično dati toliki novac za održavanje. A evo i zbog čega. Sijalice imaju garanciju od 25 godina, a grad Valjevo je dužan da ih osigura za slučajeve koji ne podležu garanciji. Znači da investitor nema troškive nabavke rezervne opreme, već je u obavezi samo da sistem održava, tj. da menja sijalice. Kada se 10 miliona eura podelu na mesece u narednih 15 godina izađe da će grad Valjevo, tj. gradani, mesečno izdvajati 54000 eura samo za zamenu sijalica. S obzirom da je garancija na sijalice 25 godina, malo je verovatno da će u prvih nekoliko godina pregoreti i jedna. To znači da ćemo davati 640000 eura godišnje u prvih nekoliko godina bez potrebe. Po meni je mnogo bolje bilo platiti zamenu sijalica, a onda angažovati neku valjevsku firmu da po potrebi menja sijalice ili kupiti adekvatno vozilo i zaposliti dva radnika koji će da odrade posao. Neka je plata radnika 1000 eura, za dva radnika, doprinose i troškove održavanja vozila mesečno bi se izdvajalo maksimum 4000 eura, a ovako nas košta 50000 eura više. Pri tom ovi radnici bi radili i druge poslove.
  I kada se podvuče crta sa jedne strane je ušteda od 1,8 miliona eura za 15 godina (ovo treba uzeti sa rezervom, jer su to podaci koje je prezentovlo lice koje zastupa investitora), a sa druge strane dajemo bespotrebbo 50000 eura mesečno za održavanje. Pa gde je tu ekonomska računica. Za nekoga jeste, ali za grad Valjevo sigurno nije.
  Inače podaci navedeni na početku teksta nisu paušalno izneti, već su bili u materijalu koji su dobili odbornici.

  Reply
  1. Dragan

   ovako se pomaze i nasim privatnim firmama jer ste stalno kritikovali kad se daju pare strancima. a sad vam nevalja kad dajemo i nasima

   Reply
  2. Ваљевац одавно

   Веома је корисно када неко овако аналитички и рационално размишља.Само се питам да ли то нешто вреди у данашњем Србистану.
   Све ми се чини да ће се урадити по принципу ко понуди бољу провизију.
   У сваком случају, честитка господину Драгану.

   Reply
 4. sin anarhije

  OVOM TZV GRADU TREBA PAMET , A NE NOCNO OSVETLJENJE … KO JE NORMALAN , ON JE NOCU KUCI , A NE DROGIRA SE I ALKOHOLISE DO RANE ZORE …

  Reply
 5. Cale

  A šta ti „normalac“ imaš protiv droge i alkihola? Ti očito više ne mereš ič, pa nam prosipaš zadocnelu pamet. Da li još moš da, što bi rekli, rabotiraš oko sexa, ili si i to proglasio kao štetno i pripisao nama nenormalnima?

  Reply
  1. sin anarhije

   Upravo je suprotno PAMETNJAKOVICU, stalno sam tu i tamo a i znam mnogo vise nego sto tvoja plitka pamet moze da prevede …

   Reply
 6. Hil

  Tužne tamne ulice ,zašto ste pristali na ovo.Znateli vi nešto da odbijete što vam naredjuju za intrese pojedinaca.Dok su u upravi bili elektro inžinjeri ovo nebi dozvolili,pogledajte komentar Dragana V.Sve objasnio u detalje.

  Reply
 7. Dragan

  „čime je unapređen kvalitet javnog osvetljenja i koji će dovesti do značajne uštede električne energije.“Još veće uštede bi bile da se ukine ulično osvetljenje.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.