Valjevo uštedelo na komisijama

imageDržavna revizorska institucija u izveštaju o reviziji svrsishodnosti u delu koji se odnosi na opravdanost formiranja i postojanja komisija kao radnih tela navodi da se Valjevo nalazi u samom dnu po pitanju trošenja novca na ove komisije . Odnosno, Valjevo je komisije u prethodnom periodu formiralo zaista po potrebi, pa samim tim i ostvarilo uštedu, navodi se u izveštaju.

U 23 grada u Srbiji formirano je ukupno 1288 komisija, od kojih je članovima u 483 komisije u 2014. godini isplaćen iznos od 178, 7 miliona dinara. Prvih pet gradova : Beograd, Pančevo, Novi Sad , Zrenjanin, Sremska Mitrovica , isplatili su ukupno 112 miliona dinara naknade za rad u komisijama.
Valjevo se nalazi u dnu liste koju navodi DRI sa udelom po isplaćenim iznosima za komisije od 2,89 što praktično znači da je Valjevo za razliku od mnogih drugih gradova ostvarilo uštedu po ovom pitanju.
Stalna radna tela Skupštine u Valjevu su:
– Komisija za budžet i finansije,
– Komisija za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine,
– Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine,
– Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose,
– Mandatno – imunitetska komisija,
– Komisija za predstavke i žalbe,
– Komisija za društvene delatnosti i obrazovanje,
– Komisija za selo i poljoprivredu,
– Komisija za privredu
Naknada za članstvo u ovim komisijama plaća se 1000 dinara svakom odborniku članu po održanoj sednici komisije dok postoje i komisije koje formira gradonačelnik , ali i one koje po potrebi dodatno može formirati i Skupština . Članstvo i rad u tim komisijama može , ali i ne mora da se plaća , a svakako je najskuplja onu koju formira gradonačelnik po zahtevu ministarstva , komisija za planove, naknada je 10 000 dinara po članu za održanu sednicu, a komisija ima 9 članova dok šest članova predlaže grad , a tri člana ministarstvo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.