Agrorazvoj konačno počinje zvanično sa radom

imagePreduzeće Agrorazvoj tek nakon ove sednice Skupštine mioći će zaista da počne da se bavi osnovnom delatnošću razvojem poljoprivrede. Uslediće i subvencije za poljoprivrednike.

Praktično tek u drugoj polovini godini preduzeće Agrorazvoj moći će da se zaista počne baviti poslom zbog kog je i osnovano. U proteklom periodu Agrorazvoj bio je podrška nekim drugim gradovima u njihovim projektima koji su uključivali Valjevo kao što je to bio slučaj sa projektom za pčelarstvo gde je Valjevo bilo partner.
Na sednici Skupštine odlučeno je da rebalansom ovom preduzeću bude dodato još 3 miliona dinara zbog troškova rada i zaposlenih koji će konačno preći iz ugašene Direkcije za robne rezerve u ovo preduzeće. „ Uslediće vrlo brzo i subvencije za poljoprivrednike za šta je grad doneo odluku da budu u visini od 8 miliona dinara. Raspisaćemo poziv za voćarstvo, sadnice, biće tu i priključnih mašina i mehanizacije u smislu učešća grada u toj kupovini za koju poljoprivrednici smatraju da im je potrebna. Pčelare koje ste pomenuli , programom poslovanja je bilo planirano 715 000 dinara kao učešće Agrorazvoja u Programu podrške novim pčelarima u okviru programa Razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji , ali je izmenama i dopunama sredstva nisu planmirana na poziciji Agrortazvoja već će biti realizovana iz budžeta grada“, kaže Bojan Bošković direktor Agrorazvoja.
Poljoprivrednici svakako čekaju subvencije , ali je njihovo kašnjenje u ovoj godini bilo izazvano neodržanim sednicama Skupštine i potom ponavljanjem procedure. Na sednici Skupštine opozicija je zamerala što nije više novca opredeljeno za subvencije . Istini za volju, ako je prethodna vlast bila škrta po pitanju subvencija nova vlst je rebalsnom budžeta to stanje mogla da promeni , ali očito nije. Da li bi u sledećoj godini moglo doći do povećanja ostaje da se vidi iako je takva odluka pod znakom pitanja zbog samog smanjenja sredstava u budžetu koji se očekuje u 2017. godini.
Agrorazvoj sada pored subvencija očekuje i ponovni popis stoke koja se nalazi kod držalaca da bi se moglo znati pravo stanje stvari prilikom preuzimanja . Po nekim najavama umatičene junice i stada ovaca ostaće u domenu poslovanja Agrorazvoja kao podsticaj stočnom fondu , a ne robnim rezervam,a kao što je do sada bio slučaj.
Agrorazvoju su preneta sva prava i obaveze nekadašnje Direkcije za poljoprivredu pa samim tim i sudski sporovi sa znavljačima i teret i nadzor naplate dugovanja.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.