JKP Polet monopolista gubitaš

imageValjevski „Polet“ ponovo je preduzeće gubitaš. Najveći deo sredstava ovo preduzeće troši na zarade , a tri člana Gradskog veća bila su uzdržana na glasanju o izveštaju o radu ovo preduzeća.

Na osnovu uvida u izveštaj o radu JKP Polet za 2015. godinu može se konstatovati da je preduzeće poslovalo sa gubitkom u iznosu od 3,08 miliona dinara što je više za 50% od planiranog gubitka za 2015. godinu. Ovim izveštajem praktčno je potvrdjena stara priča vezana za Polet , a to je da ovo preduzeće ne samo da ne smanjuje ubitke već ih iz godine u godinu povećava.Gradsko veće je u komentarima na ovaj Izveštaj o radu konstatovalo da JKP Polet ne samo da nije smanio raniji ubitak već ga je i povećalo sa 1,03 miliona iz 2014 godine na 3.08 miliona u 2015. godini.“ Izveštaj ovog preduzeća nije dobar, ovde i nedostaje mnogo stvari , a sama činjjenica da se gubitak povećao dovela je do toa da a ne mou da prihvatim ov aj izveštaj“, rekao je član Veća Borisav Radojičić.
Jedan od ključnih negativnih pokazatelja poslovanja  su troškovi bruto zarada koji čine 66% u ukupnim rashodima preduzeća.
„ Ovo preduzeće iz godine u godinu pravi gubitak, pored toga što je gradsko rukovodstvo u raniem periodu suerisalo da se gubici smanje ovo preduzeće ponovo iskazuje gubitak.Oni imau 50% uvećan gubitak i to u vreme kada pričamo o merama štednje. Ja ne znam da i postoji negde , ogradjujem se nisam ispitivao, ali ne znam da i postoji   negde preduzeće pijaca koja pravi gubitke u Srbiji. Obično su to najprofitabilnija preduzeća. Oni tvrde da obim posa opada , a oni su monopolisti u tom poslu.Što je još gore oni nisu preduzeli nikakve mere da to spreče.Smatram da je rešenje, jedino moguće u ovom trenutku potpuno prekomponovanje  ovog preduzeća“, rekao zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić koji j u toku glasanja o ovom izveštaju bio takodje uzdržan.
Ironija cele priče je što se ovo preduzeće poziva na zakon i kaže da će dug pokriti bonitetom iz prethodnih godina. Ovo preduzeće je gubitaš duži niz godina i ne postoje realna sredstva iz prethodnih godina tako da Polet praktično ništa ne pokriva , ali zakon omogućava ovakvu, u ovom sučaju, gotovo floskulu na kraju izveštaja.
 Polet je u prošloj godini prihodovao nešto više od 34 miliona dinara od čega najviše od mesečnog zakupa prostora 33,9 miliona i 6,2 miliona od zakupa tezgi na Robnoj pijaci, a najviše novca išlo je na plate zaposlenih 24,4 miliona dinara što je u ukupnim rashodima preduzeća čak 65,7 odsto.Polet ne samo da je trošio preko mere već je i predvidjene investicije smanjio pa od planiranih milion dinara potrošeno je samo 493 hiljade za nabavku rashladnih vitrina za mlečnu halu na Staroj zelenoj pijaci.
Prosecna zarada 35 radnika u ovom preduzeću tokom prošle godine iznosila je 31.122 dinara dok je plata direktora Dragana Brankovića u proseku iznosila 55.737 dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.