Valjevci uz kolege iz Pančeva

imageSindikat valjevskih apotekara pridružio se protestu apotekara Pančeva čija se ustanova nalazi u teškoj situaciji. Još u februaru na sednici Veća direktor Apotekarske ustanove Vojkan Stepanović rekao da strahuje od najgoreg mogućeg scenarija.

Pančevački apotekari zatražili su pred ministarstvom zdravlja protestom pomoć za stanje u njihovoj ustanovi koja je već šest meseci kako navode u pravoj agoniji. Njihovom protestu pridružili su se i valjevski apotekari , a predsednica ovdašnjeg Sindikata Biljana Ostojić izjavila je da podršku kolegama pružaju jer strahuju da će se ukoliko loše stanje u apotekama potraje praktićčno naći na ulici.
U februaru mesecu na sednici Gradskog veća direktor Apotekrske ustanove Vojkan Stepanović je rekao da ih očekuje teška godina. „Do sada smo čuli za tri moguća scenarija , najpre da se očekuje privatizacija apoteka , pa vraćanje apoteka pod okrilje Republike , ali i mogućnost da apoteke ponovo budu deo zdravstvenog sistema. Ovo stanje neizvesnosti predugo već traje i rešenja nema , a privatne apoteke polako osvajaju tržište“, rekao je Stepanović.
On je objasnio da postoji i osnovana sumnja da se mnoge privatne apoteke zapravo nalaze na ivici legalnog poslovanja , a da prihodi koje ostvaruije Apotekasrki centar jedva pokrivaju rashode.

image Niže marže i cene lekova , smanjeni prihodi , nerešen status apoteka sve su to problemi o kojima je govorio Stepanović. Upravo ove činjenice razlog su što Apotekarska ustanova nije u mogućnosti da izadje u susret zahtevima grada za otvaranjem apoteka u pojedinim MZ van samog grada. „ Mi nemamo novca da otvorimo te apoteke jer nemamo za isplatu zarada tih ljudi koji bi u njima radili . Imamo iskustvo recimo da naš radnik na Divčibarama nekada proda samo jednu kutiju lekova dnevno , a nekada nijednu . Ali mi imamo troškove putovanja tog radnika i troškove njegove zarade“, rekao je Stepanović.
Na žalost u slučaju Apotekarskog centra Grad ne može mnogo da pomogne pa je gradonačelnikl Stanko Terzić konstatujući da će pomoći koliko može ipak Stepanovića uputio nma republičke institucije.
Valjevski apotekari za sada samo daju podršku svojim kolegama iz Pančeva ipak nadajući se da će rešenje za apoteke u Srbiji preduprediti najgori mogući scenario za njih u vidu otpuštanja radnika ili neisplaćenih zarada.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.