Pružni prelaz večita opasnost

imageU Valjevu koje ima nekoliko pružnih prelaza postao je normalno da se povremeno javnost obaveštava da rampa na najprometnijem od njih ne radi. Ovaj pružni prelaz odneo je i nekoliko života , a svakako postao najnebezbedije mesto u gradu.

Nova slika sa pružnog prelaza i podinuta rampa ne iznenadjuje mnogo Valjevce jer je takva slika najpre posle poplave bila prisutna gotovo devet meseci, koliko je izgleda bilo potrebno da se rampa popravi Na tom mestu pre nekoliko godina, upravo zbog kvara rampe, poginuo je valjevski taksista Milovan Ašković. Poslednja pogibija zabeležena je početkom ove godine, kada je na automobil policajca iz Valjevske Loznice naleteo voz takođe na neobezbeđenom prelazu kod stanice Mlađevo.
„Reč je o tome da je kabal, koji reguliše kompletan sistem bezbednosti, od podizanja polubranika do uključivanja svetla i zvona, pokidan. On je još 2014. godine, zbog poplave, u dužini od 800 metara morao da bude podignut iznad zemlje i zbog toga je stalno na meti kradljivaca koji ga, zbog bakra, seku. Uz to, reč je o staroj opremi koja se godinama samo krpi, bez ozbiljne rekonstrukcije, i praktično je u fronclama,“ navodi izvor iz Železnica Srbije.
Dodatni problem jeste i mali broj zaposlenih što je uticao na činjenicu da čuvara ima sve manje, a mnogi vozaći ne obraćaju pažnju na saobraćajne znakove koji su tu postavljeni već se isključivo rukovode činjenicom da li je podignuta ili spuštena rampa.
Kako će ovaj problem biti rešen , ali ne sa rešenjem na ograničeno vreme trajanja već kao krajnje rešenje koje garantuje bezbednost u saobraćaju pa i normalno funkcionisanje vozova za sada je nepoznato , a na celoj dužini pruge Beograd-Bar postoji 30 putnih prelaza, od čega je njih 28, zbog ravničarske konfiguracije terena, na potezu između Resnika i Valjeva. Problema dakle, nije malo.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.