Počelo dobro

      Нема коментара на Počelo dobro

imageAko je verovati onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje Skupština bi u naredne četiri godine mogla povratiti ugled koji je gotovo potpuno izgubila u prethodnom periodu . Ne bi valjalo da se umeša ona druga narodna izreka po kojoj se „prvi mačići u vodu bacaju”.

Ispunjena skupštinska sala do poslednjeg mesta i neočekivana tišina u toku zasedanja odlika su početka konstitutivne sednice gradskog parlamenta. Ovakva slika neekada nije bila retkost , ali je u prethodne četiri godine svakako bila jako retko vidjena . Povike jednih na druge, ružne reči , pljuvanja i poneka psovka , bacanje ključeva, lupanje čaša maniri su koje moguće u ovom novom sazivu nećemo gledati. U neformalnom razgovoru u toku skupštinske pauze već poznati odbornici iz prethodnog saziva koji su ponovo u parlamentu uglavnom su na pomn ove artmosfere komentarisali, „Ne ponovilo se”. Oni koji su prvi put seli u skupštinske klupe uglavnom su slegali ramenima potvrdjujući da nisu sasvim upoznati sa nekadašnjom atmosferom.
Odbornici su danas potpisali i izjave o tome da će svoju dužnost obavljati časno i dostojanstveno ,a čuo se i predlog da na potpis treba ponuditi i etički kodeks koji je dodušše postojao i u prethodnom periodu , ali se na žalost nije poštovao.
Najavljena koalicija izmedju SNS i SPS brojaće 44 odbornika što u opoziciji ostavlja samo sedam odbornika od kojih su odbornici Tima za Valjevo već bili u tom statusu. Ako je suditi na osnovu njihovog dosadašnjeg ponašanja u Skupštini bez obzira na činjenicu da su u opoziciji njihovi maniri nikada nisu ni bili pod znakom pitanja.
Za Vamediu u kratkom razgovoru na ovu temu i Slobodan Gvozdenović SNS i Dragan Jeremić SPS izrazili su očekivanje da će Skupština raditi dobro bez većih problema . „Naravno da i opozicija može iznositi soje predloge i da ćemo biti otvoreni da ih saslušamo. To što je neko u opoziciji ne znači da nema dobrih ideja i predloga”, bila je njihova poruka.
U Skupštini stiče se utisak sada sedi više fakultetski obrazovanih ljudi nego ikada , a ispoštovana je i zakonska obaveza o učešću žena u radu parlamenta. Koliko će žena pak ova nova nova koalicija postaviti na važna rukovodeća mesta ostaje da se vidi . Prošli saziv nikako se nije mogao hvaliti tom činjenicom jer je jasno zabeleženo da u jednom trenutku nije bilo nijedne žene na visokim položajima.

image Prethodna konstitutivna sednica protekla je u znaku šamara i pljuvanja, a ova nova u znaku čak i pomalo svečane atmosfere.

Bilo kako bilo, sednica je tek počela , a nastavak i ozbiljniji rad parlamenta se tek očekuje pa svakako i vreme će pokazati da li u ovom skupštinskom sazivu postoje remetilački faktori .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.