Stigle maline

      Нема коментара на Stigle maline

imagePrve maline stigle su na valjevsku pijacu . Ovog vikenda mogle su se kupiti po ceni od 200 dinara , a valjevski malinari istu sumu očekuju i u sezoni otkupa.

Prve maline su počele da stižu i do sada je ima u delu prema Kamenici dok brdski kraj Valjeva se još uvek nenada malini. Rod maline za sada je mali i tek početni pa proizvodjači kažu da još nema plaćenog otkupa jer se čeka cena. Udruženja malinara u Srbiji još u februaru tražila su razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem oko uskladjivanja cena maline , a prema njihovoj proceni i predlogu cena bi se morala kretati oko 2,3 evra . „Sve ispod te cene za nas je neisplativo zbog povećanja cena đubriva, preparata i cene rada. Ako država može strancima da da 10 hiljada evra subvencija po zaposlenom radniku, mi tražimo da nama daju samo 50 evra po jednom zaposlenom u malinarstvu i biće svi zadovoljni“, poručili su tada iz saveza „Srpska malina“.
Za sada je poznato jedino da j otkupna cena maline u Srbiji neujednačena Na jugu Srbije početna otkupna cena maline kreće se od 120 do 200 dinara po kilogramu, u zapadnoj Srbiji od 200 do 230 dinara, u centralnoj Srbiji od 185 do 220 dinara po kilogramu, dok pojedini malinari smatraju da bi cena maline za rod 2016. trebalo da iznosi oko 2,3 evra po kilogramu.
Za sada se svi slažu u jednom da cenu maline odredjuje količina i kvalitet. Ipak shodno materijalnoj situaciji brojnih Valjevaca koja nije na zavidnom nivou oni koji imaju zemlju na selu u najvećoj meri se okreću ponovo proizvodnji maline kao što je to u jednom trentuku u valjevskom kraju ranije i bio već vidjen slučaj.
Novina u valjevskom kraju je sve veći broj zainteresovanih domaćinstava za plaćanje osiguranja za zasade maline, ali za sada svoje malinjake osiguravaju oni sa većim zasadima.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.