Narodna kuhinja u Valjevu radi cele godine

imageNarodna kuhinja u valjevu ove godine raspolaže sa 11,7 miliona dinara za obezbedjenje toplih obroka za 500 korisnika. Medju ovim korisnicima su 104 osobe mladje od 18 godina. Valjevska Narodna kuhinja radi svih 12 meseci godišnje dok svi ostali u Srbiji rade devet meseci.

Broj korisnika Narodne kuhinje u ovoj godini nije povećan, a spiskove kao i do sada pravi Centar za socijalni rad.“ Ne pravimo mi spiskove već Centar za socijalni rad. Naše je ako primetimo da neko lice ne dolazi u nekom dužem periodu o tim promenama izvestimo njih i onda oni to lice zamene nekim drugim korisnikom. Medju ovih 500 naših korisnika imamo 104 maloletna lica i oni su uglavnom korisnici jer su njihove porodice , staratelji korisnici. Nemamo korisnika koji su sa ulice i da nisu već registrovani u Centru za socijalni rad. To su uglavnom primaoci materijalnog obezbedjenja“, objašnjava Miroslav Djukić sekretar Crvenog krsta u Valjevu.

Grad Valjevo za funkicionisanje Narodne kuhinje izdvaja 1,9 miliona dinara dok troškovi pripreme toplih obroka i namirnica finansira sa 11,7 miliona dinara. Crveni krst godišnje izda 126000 obroka i 63 000 vekni hleba. “ Mi od Crvenog krsta Srbije ne dobijamo meso već konzerve narezaka i to su uglavnom svinjski naresci. od toga bi trebalo da pripremao obroke sa mesom , ai kako to zaista nije ukusno kad se tako pripremi i blago rečeno ne liči ni na šta mi onda meso kupujemo i gledamo da imamo 50 gr mesa po obroku. Meso kupujemo iz sopstvenih rezeri , a onda te konzerve , nareske , paštete delimo kao pojačan obrok“, objašnjava Djukić.
Po gradskom normativu cena obroka bi trebalo da iznosi 92,28 dinara , ali se uz pomoć Crvenog krsta u valjevskoj narodnoj kuhinji vrednost obroka kreće do 127 dinara. poredjenja radi cena obroka u Narodnoj kuhinji u Beogradu je 260 dinara.
„Snalazimo se i zaista vodimo računa da taj kuvani obrok ima kvalitet. Normativ je primera radi 80 grama pasulja, a mi dajemo 100 grama . Mi namirnice dobijamo po normativu CK Srbije . Taj normativ predvidja da Narodna kuhinja radi samo 9 meseci godišnje , bez tri letnja meseca , a mi ne radimo tako već radimo svih dvanaest meseci. Vikendom Narodna kuhinja ne radi nigde u Srbiji pa ni u Valjevu“, navodi Djukić.
Interesantno je da po gradskom normativu u cenu obroka od predvidjenih 92,27 dinara treba uračunati i hleb i razvoženje i pripremu hrane , a samo valjevskom Obdaništu ovdašnji Crveni krst za pripremu hrane godišnje isplati pet miliona dinara.
Ne treba zaboraviti da bi broj korisnika Narodne kuhinje mogao biti značajno veći kada bi se uračunala i sva ona stara i bolesna lica koja žive na selu i koja nisu u mogućnosti da dodju u Valjevo po jedan obrok dnevno, a nemaju prihode niti lice koje bi se staralo svakodnevno o njima.
Juče je u Beogradu kompanija Carnex potpisala ugovor sa CK Srbije o donaciji od 45 000 njihovih proizvoda. Na spisku gradova koji će dobiti ovu pomoć za Narodnu kuhinju je i Grad Valjevo, ali potpuna informacija šta je na spisku namirnica koje će stići još nije poznata. „Zahvalni smo za svaku pomoć i očekujemo da ovih dana stigne potpuna informacija koje namirnice koje proizvodi Carnex stižu“, kaže Djurić.
S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.