U Tešnjaru buka dvaput veća od dozvoljene

imageMerenje buke na nivou grada pokazuje svake godine gotovo iste rezultate. Prekoračenje dozvoljenog nivoa postoji konstatno na istim mestima , naročito noću, ugao Karadjordjeve i Sindjelićeve i čaršija Tešnjar.

Grad Valjevo od sredstava Fonda za zaštitu životne sredine finansira merenje buke u gradu koje vrši sertifikovana agencija iz Šapca. Na kraju svake godine ova agencija predaje izveštaj o izvršenim merenjima i u njihovim izveštajima godinama se konstantno pojavljuju ista kritična mesta . Buka se u gradu meri na 16 lokacija i to u dnevnom i noćnom režimu u dva navrata u toku godine. Rezultati koji pristižu kao kritična mesta sa povišenim nivoom buke najčešće izdvajaju ugao Karadjordjeve ulice i Sindjelićeve gde je po drugim merenjima i najveća frekvencija saobraćaja . Situacija je poslednjih godina od otvranja raskrsnice sa Knez Mihailovom ulicom donekle izmenjena , a očekivanja su da će se saobraćaj na ovoj raskrsnici dodatno rasteretiti sada nakon otvaranja Ulice Mirka Obradovića. Ako je ova raskrsnica prepoznata kao bučna zbog velikog broja automobila u Tešnjaru je nešto sasvim drugo u pitanju. Umesto automobila buku stvaraju ljudi , odnosno muzika iz ugostiteljskih objekata.
Povišeni nivo buke izmeren je u prošloj godini i na Trgu Desanke Maksimović ali nivo buke na ovom prostoru nije prekoračio dozvoljene granice.
U izveštaju agencije se navodi da prekoračenja buke u Tešnjaru ima i u zimskim mesecima
Granična vrednost za dan i noć je u toku dana 50, a u toku noći 40 dB merenjua pokazuju 58Db odnosno 52Db noću.Ništa bolja situacija nije ni u decembru u drugom merenju kada je u 2015. godini izmereno 58Db u toku dana , a u toku noći čak 72Db što je u odnosu na graničnu vrednost, više za 30Db , dakle skoro dvostruko veći nivo buke .
Zakon nikom ne može zabraniti da posle dva sata po ponoći bude na ulici , ali gradske uredbe bar donekle mogu uticati na smanjenje buke . Na žalost konkretnih , a uspešnih dodogovra sa kafedžijama u tešnjaru nije do sada bilo. I ono što bi se dogovorilo na kraju niko nije poštovao.
U celoj pričči postoji i jedna mala začkoljica koja kaže da valjevska komunalna policija niti inspekcija nisu opremljeni aparatima za merenje buke . To praktično znači da gradjani sami mogu zatražiti merenje nivoa buke i to čini posebna služba iz Šapca, čiji izlazak na teren i merenje košta oko 20 000 dinara. U slučaju da se u trenutku merenja buke ne izmeri buka preko dozvoljene granice, naknadu i troškove platiće gradjanin koji je naručio merenje . Inspekcijski organi potvrdjuju da je merenje buke u Tešnjaru pokazalo da je nivo buke konstantno povišen te i da neprestane žalbe gradjana pristižu u najvećoj meri iz ovog dela grada.
Najdrastičniji nivo buke u ovom delu moguće je zabeležiti za vreme Tešnjarskih večeri s obzirom da svaki ugostiteljski objekat zvučnike , mimo zakona, iznese ili okrene ka ulici i u želji da nadjača svog komšiju muziku pojačava do krajnjih granica. Reano govoreći u Tešnjaru za predhodne Tešnjarske večeri nije bilo moguće razgovarati, ali ni razumeti muziku koja dolazi sa svih strana.
Grad je pre izvesnog vremena predložio uvodjenje muzike bez ozvučenja u Tešnjar, ali nije poznato da je tu bilo ikakvog pomaka . Predlog grada je da Tešnjar bude valjevska Skadarlija po pitanju muzike. Ovakav način rešavanja problema sasvim sigurno omogućio bi meštanima ovog dela grada normalnije funkcionisanje. Interesantna je izjava jednog od meštana koji je novinarima rekao : „ Mi smo spremni da preživimo te Tešnjarske večeri koliko god da traju , ali da bar posle i pre njih možemo normano da živimo“. Ova izjava ukazuje na iscrpljenost stanovnika Tešnjara , ali i pomalo gubitak nade da bi nešto moglo biti promenjeno.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.