Kiša-Vanredna situacija u Srbiji

imagePosle sednice Štaba za vanredne situacije i sednice Vlade proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije. Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednosti građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

Vlada Srbije apeluje na sve građane da poštuju odluke Vlade Srbije i učiniesve kako bi se sprečile veće posledice tokom kritičnog kišnog perioda koji nas očekuje do utorka.

U Srbiji danas oblačno sa kišom, u planinskim predelima iznad 1000 metara sa susnežicom i snegom. Više padavina očekuje se tokom jutra i prepodneva, dok se dana očekuje slabljenje, a tokom večeri i postepeni prestanak padavina. Vetar slab do umeren, promenljivog praca. Minimalna temperatura od 5 do 9°C, maksimalna dnevna od 8 do 12°C.

U Srbiji sutra promenljivo oblačno i malo toplije, ponegde sa slabom kišom, dok će na jugu tokom većeg dela dana biti suvo. Krajem dana u južnim, a uveče i tokom noći u centralnim, istočnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, u planinskim predelima sa snegom, dok će na severu biti suvo. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar, krajem dana u istočnim i planinskim predelima Srbije u pojačanju. Minimalna temperatura od 3°C na jugu do 9°C na severu, maksimalna dnevna od 10 do 14°C.

U nedelju i ponedeljak pretežno oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa susnežicom i snegom. Očekuju se i veće količine padavina, u većini predela od 10 do 30 mm po metru kvadratnom, lokalno i više. Na krajnjem severu biće uglavnom suvo, a tokom ponedeljka i pretežno sunčano. Maksimalna temperatura od 5°C na jugu do 15°C na krajnjem severu. Duvaće umeren do jak severoistočni vetar. U utorak i sredu sa severa novo naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima. Maksimalna temperatura od 4 do 8°C.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, tokom prvih 20 dana marta očekuje se toplije i promenljivo vreme, povremeno s kišom ili pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutarnja temperatura biće od 3 do 7 stepeni, a najviša dnevna, uz kolebanja, od 9 do 15, oko 7. i 18 i do 18 stepeni. U periodu od 5 do 6. marta duvaće umrena, povremeno i jaka košava.

Potom se do kraja marta očekuje toplije, ali uglavnom suvo vreme sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka – od 11 do 15 stepeni.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.