Tešnjarci traže ukidanje elektronske muzike

imageStanovnici MZ Tešnjar pozdravili uklanjanje letnjih bašti iz stare čaršije i od gradskih vlasti zatražili agilnije sprovodjenje odluka o komunalnom redu koje se posebno odnose na smanjenje buke i ograničenje radnog vremena . „ Mi smo za to da ugostitelji rade, ali to ne znači da treba da ugrožavaju stanovništvo“, poručili Tešnjarci.

Uklanjanje letnjih bašti iz Tešnjara naišlo je na odobravanje tamošnjih žitelja koji smatraju da je grad pokazao dobru volju u pogledu uvodjenja komunalnog reda u staroj čaršiji. „ Zaista se zahvaljujemo vlastima na koraku koji je načinjen. Kao stanovnik Tešnjara desetak godina već imamo probleme u osnovnim životnim potrebama . Mi nemamo mira već godinama i tek sada kada je pojačana kontrola mi vidimo da se stvari mogu popraviti . Korak ka normalnom funkcionisanju je po našem mišljenju ograničenje buke i ukidanje elektronske muzike koja je i više nego preglasna. Izmedju ostalog treba povećati kontrolu točenja pića maloletnicima , kontrolu radnog vremena“, rekao je Nenad Tufegdžić.
Tešnjarci smatraju da stara čaršija može biti prepisan model Skadarlije na obostrano zadovoljstvo i meštana i kafedžija . Iskustva koja za sada imaju nisu dobra . Dragan Rakić stanovik Tešnjara novinarima je ispričao svoje iskustvo u vezi prijavljivanja policiji nedozvoljene buke. „ Kad zovete policiju oni hoće da konkretno prijavite ko pravi buku. Preko puta mene je tri ili četiri kafića i oni traže od mene da identifikujem ko od njih pravi buku. Mi smo tako prijavili i rekli koji su objekti u pitanju. Oni su otišli potom kod njih i rekli im da moja supruga ne može da spava od buke i potom je neko iz tih kafića odvalio moju kapiju . Policija kaže imamo video nadzor , ali eto baš moja kapija nema video nadzor“, priča Rakić koji ukazuje na problem merenja buke koji dolazi nekoliko dana nakon prijavljivanja , a ne u trenutku kada se buka prijavljuje . „ Ako postoji problem sa merenjem buke koji je problem sa saobraćajem? Imate znak da je zabranjen saobraćaj . I to poštujemo izgleda samo mi koji u Tešnjaru živimo , ostali to ne poštuju , parkiraju se gde hoće koliko hoće i dodje policija opomene ih , ali nema kazni. Kada bi im pisali kazne svaki dan pitanje je da li bi se ponovo parkirali ili vozili kroz Tešnjar“, dodaje Rakić. Podjednako inertni po pitanju Tešnjara su i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture kome su se meštani u nekoliko navrata obraćali , ali bezuspešno.

image

Tufegdžić kaže da se za veče podnese i po pet prijava od strane Tešnjaraca po pitanju buke , ali da reakcije nema. „ Nama se prozori tresu od te buke. Mi smo molili te ljude da utišaju muziku i oni to poštuju dok su u treznom stanju, posle od toga nema ništa. Kad im se odredi i kazna oni se svete. Meni su razbili dva puta šoferšajbnu , izbušili 4 puta gume.Pisali smo peticiju Gradu . Imali smo na peticiji 164 porodice koje su je potpisale. Ništa nije uradjeno. Ovo sa baštama je prvi dobar korak prema nama . Mi tražimo samo svoj mir u svojim kućama. Ne branimo im da rade , ali ne mogu raditi kako oni žele nego kako je zakonom uredjeno . Moraju neke stvari da se poštuju“, kaže Tufegdžić.
Tešnjarci kažu da kafedžije ne zanima da li svojim radom nekog ugrožavaju i predlažu Gradu da Tešnjar urede po ugledu na Skadrliju sa muzikom bez razglasa. „ Svako treba da ima svoj posao i to ne sporimo, ali oni ne mogu raditi na štetu drugih. Medju tim vlasnicima kafića nema dvojica koji su Tešnjarci svi su došli sa strane jer znači oni to mesto vide kao zlatni rudnik i nek rade , ali neka puste nas da živimo“, navodi Tufegdžić.

Grad Valjevo svojevremeno je imao ideju da se u Tešnjaru zabrani elektronska muzika, ali su potom kafedžije pritiskom na gradske vlasti izlobirale odustajanje od te odluke .

image

Najbučnije je svakako za Tešnjarske večeri kojima se Tešnjarci ne protive . „ Mi smo za tu manifestaciju i po tome je grad prepoznat. Nije nikakav problem da izdržimo deset dana i mi tu nismo protiv zaista. Nama nisu problem Tešnjarske večeri već svi ostali dani. Mi se ovde susrećemo sa činjenicom da imamo i drugih problema . Za Tešnjraske se postave recimo dva toaleta u koja niko gotovo ne ide. Narod nema naviku da se ponaša kulturno pa nužde vrše u našim ulazima . Izostajale su kazne godinama . Tek sada vidimo da i tu ima nekog pomaka“, navodi Tufegdžić stav Tešnjaraca.

Sa svojim problemom obraćali su se ombudsmanu Saši Jankoviću , ali ni tu nije bilo neke pomoći . Preostaju im još republičke inspekcije i nada u gradske vlasti da će se situacija u tešnjaru promeniti . „ Obraćam se sada Upravi, imate model , prekopirajte ga ovde i neće biti više problema . Uredite poštovanje odluka koje ste sami doneli. Ako su uklonjene bašte to je naša nada da se nešto pozitivno dešava. Ovo je trenutak da se dogovorimo i napravimo d bude dobro za sve „, poručio je Tufegdžić u ime stanovnika Tešnjara.

S:V

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.