Pokolj ovaca u dva sela

imagePreko 40 ovaca zaklali su psi lutalice u poslednja četiri dana u Valjevu . Kako se radi o selima na istom potezu inspekcijski organi smatraju da se radi i o istom čoporu pasa na čijoj su meti pored ovaca bile i stotine kokošaka. Grad Valjevo u prošloj godini na ime odštete od ujeda pasa lutalica isplatio 14 miliona dinara.

Najpre je tokom prošle nedelje čopor pasa lutalica rastrgao 23 ovde u domaćinstvu Popović Milivoja u Beloševcu .“ Ovde su psi više zaštićeni od ljudi . Nisu oni tu došli juče , mi smo ih vidjali i ranije . Jurio sam ih više puta od kuće , ali evo sad nisam uspeo“, rekao je Popović.
Valjevskim novinarima Popović je objasnio da ima uredno registrovano domaćinstvo te i da izmiruje sve obaveze prema gradu , a da je u slučaju poklanih ovaca naišao na šetnju od jednog do drugog organa. U inspekcijskim organima grada kažu da su na vreme izašli na teren te i da je jedan od pasa uhvaćen , a na sebi je imao markicu što svedoči o vlasničkom psu . „Naši su inspektori izašli na teren i konstatovali situaciju , napravljen je zapisnik . Potom je uhvaćen jedan od pasa i on je imao vlasničku markicu. Pronašli smo vlasnika na Ubu sa kojim smo razgovarali , a on nam je rekao da ima svedoke da je samo nekoliko dana ranije Popoviću dao svog psa što bi praktično značilo da je pas vlasnika ovaca iste ovce i poklao. Ipak po zakonu kod sudije će pravi vlasnik iz Uba na koga je pas registrovan“, kaže Saša Ivanović načelnik inspekcijskih poslova.
Ovog vikenda situacija se ponovila kada je na potezu sela Klinci –Beloševac u šest domaćinstava zaklano ponovo više od 20 ovaca. „ To je još jedan slučaj gde je nekoliko domaćinstava pretrpelo štetu i skloni smo da poverujemo s obzirom na geografsku blizinu ova dva mesta da se radi o istoj grupi pasa. U jednom domaćinstvu ovce su čak bile u zatvorenom prostoru gde su psi razbili prozor i uskočili unutra. Bojim se da tu grupu pasa više nije moguće držati pod kontrolom jer oni nijednu od ovaca nisu konzumirali već su ih samo klali. Ukoliko se nešto vrlo brzo ne preduzme po pitanju ovog čopora bojim se da ćemo imati još ovakvih slučajeva“, navodi Ivanović.
Kako JKP „Vidrak“ koje u svom delokrugu ima azil za pse i službu zoohigijene, tek trenutno nabavlja kamion za neškodljiv odvoz i potom uklanjanje leševa uginulih životinja, poklane ovce moraće da pokopaju vlasnici uz nadzor inspekcijskih organa koji će dati uputstva .
Vlasnici potom ulaze u proces dogovora sa Gradom oko isplate štete i ukoliko do dogovora ne dodje pravdu mogu tražiti na sudu . U prošloj godini grad je isplatio na ime odštete 10 miliona dinara , a JKP „Vidrak“ po istom osnovu još 4 miliona dinara.
„ Jedino što mi možemo jeste da pokušamo da ih sve pohvatamo i naše ekipe su već bile na terenu , medjutim problem je što ti psi dolaze noću iz obližnjih šuma i nije ih lako locirati. U azilu pse sterilišemo i potom na osnovu procene, one koji su bezopasni ponovo vraćamo na ulicu. Slučajevi o kojima govorimo su sa seoskog područja , tačnije na samom obodu grada“, kaže Djordje Milanović direktor JKP „Vidrak“
U azilu za pse trenutno se nalazi izmedju 200 i 230 pasa. Po proceni „Vidraka“ u Valjevu ima oko 5000 vlasničkih pasa dok je broj pasa lutalica izmedju 300 i 400 pasa.

Psi lutalice koji su poklali ovce nisu štedeli ni živinu u pomenutim selima pa dosadašnje prijave svedoče o preko sto kokošaka koje su rastrgli.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.