Plan razvoja industrijske zone „Stefil“

imageDonet je Plan razvoja industrijske zone „Stefil“ za period 2016-2019. godine. Žarko Kovač zamenik gradonačelnika kaže da su svi pravni poslovi vezani za industrijsku zonu okončani.

Plan razvoja Industrijske zone „Stefil“ definiše osnovna strateška opredeljenja i konkretne aktivnosti u funkciji razvoja za period od četiri godine, a koji su vezani za osnivanje i funkcionisanje Zone i to:
-podsticaj domaćih i stranih ulaganja
-jačanje konkuretnosti valjevske privrede
-jačanje ljudskih resursa i podsticaj zapošljavanju
-zaštita životne sredine.
U skladu sa posebnom Odlukom Grada , plan razvoja Zone predvidja olakšice za vlasnike zemljišta odnosno privrednih subjekata, u oblasti izvornih prihoda grada Valjeva, kao i pogodnosti u pružanju administrativne i stručne pomoći iz nadležnosti lokalne samouprave. „Sve pravne radnje su završena i jedino što je preostalo jeste da se na sedam hektara završi postupak restitucije što je obaveza države. Mi tu nemamo obaveze jer smo sve isplatili. Prodajom u industrijskoj zoni vratili smo oko 90% do sada uloženih sredstava stim da je gradu od 14 ha ostalo još pomenutih sedam koji će se prodati kada se okonča postupak restitucije. Odluka o prodaji je bila dobra i neki vlasnici su već stavili u funkciju objekte , a neki su to tek započeli“, kaže Kovač.
On objašnjava da prodajom objekata nakon čega se sredstva ulažu u razvoj industrijske Zone podstiče razvoj privrede, a devastirana područja ponovo bivahu stavljena u funkciju.
„ Trenutno je u toku rekonstrukcija saobraćajnice sa zapadne strane i biće završena za 15 dana . Imamo na raspolaganju 20 miliona koji će biti utrošeni na pomenutu saobraćajnicu i na sistem kanalizacionog sistema , uradjeno osvetljenje u jednom delu Zone i biće uradjena ograda da bi bilo stavljeno u državinu. Za naredne tri godine je primarna izgradnja centarlne saobraćajnice i za to nam je potrebno oko 130 miliona dinara, tu se predvidja i kupovina još zemljišta“, kaže Kovač.
Po njegovim rečima postoji i mogućnost rešavanja prostora nekadašnjeg preduzeća „Jablanica“ koje zauzima oko 10 ha prostora i koje trenutno stoji neiskorišćeno. Prvano rešavanje situacije vezane za ovo preduzeće odnosno imovinu dovelo bi do toga da industrijska zona potom ima jednu značajno ozbiljniju površinu.
Ove godine će grad aplicirati i na konkurs kod ministarstva privrede sa dva projekta u industrijskoj Zoni.
Gradonačelnik Stanko Terzić izneo je podatak da trenutno u industrijskoj zoni radi oko 300 ljudi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.