Grad mora doneti odluku o zimskoj službi

image„Grad mora da odluči da li hoće ili neće zimsku službu. Situacija je takva da nam se na tender javila samo jedna firma i da u Valjevu imamo samo jedno preduzeće koje hoće to da radi. Nije sjajno , ali nismo zavejani i okovani kako neki tvrde i kako jeste u nekim drugim gradovima Srbije“, rekao je na konferenciji za novinare ovog jutra direktor Direkcije Dragan Jeremić.

Gradska Direkcija u aprilu 2015. godine raspisala je tender za izvodjača za zimsko održavanje i okončala ga u julu mesecu. Prvi raspisani tender je propao jer se na njega nije javila nijedna firma. Na drugi tender po podacima iz Direkcije javila se jedino firma Ingrap omni.“ Ingrap se uvek pojavi na tenderu , a ponoviću i ono što sam rekao na Štabu za vanredne situacije , ukoliko se oni ne pojave neće se pojaviti niko i to znači da mi nemamo izvodjača. Tender je takav da mi neplaćamo paušalno nego po učinku. Koliko se uradi toliko se plati. Ne postoji način da im se plati nešto što nisu uradili. Drugo naše cene su niže od svih gradova u Srbiji. Ovde nema povlašćenih izvodjača . nema ovlašćenih izvodjača izuzev onih koji potpišu Ugovor. Oni koji potpišu su ovlašćeni. U ovakvoj situaciji zaista nema mesta politici,“rekao je jutros novinarima direktor Jeremić.
Jeremić je apelovao na političke partije da situaciju u gradu ne koriste za pribavljanje jeftinih političkih poena jer u svemu nema mesta politici. Kako je rečeno ovog jutra ukoliko grad nije zadovoljan izvodjače radova da bi uveo druge izvodjače grad mora da uvede vanrednu situaciju.“ Analizom na terenu došli smo do podataka da u Valjevu još postoje samo tri mašine koje mogu da rade čišćenje snega , a vlasništvo su dva preduzeća ne računajući kamione . Potpuno je drugo pitanje koliko novca dajemo za čišćenje i koliko hoćemo da damo za taj posao , ali i šta zaista hoćemo. Mi smo se odlučili da potrošimo što manje novca , a da imamo grad koji funkcioniše. Sve ulice su prohodne. Svake noći sam obilazio ulice i davao dodatne naloge . Noćas u 23 sata samo ulice Marka Kraljevića i Poparski put nisu bile čiste i dat je nalog da se još jednom očiste . pričamo o visinskim delovima grada. Što se tiče ulica u gradu sve su bile očišćene izuze trotoara , a to nije posao izviodjača radova. Drugi je problem što oni koji čiste vrate sav sneg ponovo na ulicu“, objašnjava Jeremić.
Dodatni problem stvaraju i parkirani automobili za šta Jeremić kaže da posebno nije dozvoljeno mašinama da ulaze u male ulice gde su sa obe strane parkirani automobili jer mašina ne može da prodje , a da pritom ne ošteti automobile. Trenutno je  dodatno skrenuta pažnja i komunalnoj policiji i inspekciji na sprovodjenje gradske uredbe koja obavezuje gradjane da počiste sneg ispred svojih objekata , kapija i dvorišta. „ Mi kao grad nemamo para da kupujemo i plaćamo velike mašine koje čak nemaju ni mnogo veći gradovi od Valjeva. Za 10 miliona dinara mi možemo da uradimo 2 km asfaltnog puta i to ostaje . A sneg padne bude i istopi se . Za šta smo onda mi dali novac? Nije ovo prečist grad i ima ulica koje su u trećem prioritetu koje nisu čiste . Gradjani imaju pravo da se ljute , ali verujte ako uradimo 10 km asfalta , a pare nismo bacili na sneg to je veći uspeh nego da smo dozvolili da se te pare kao sneg istope“, rekao je Jeremić koji se složio sa novinarima da izvodjač nije idealan. Podaci Direkcije trenutno pokazuju da su prisutne 4 mašine na seoskom području, tri mašine plus skip i traktor u gradu .

image „ Više mašina nema , ni na raspolaganju ni u opticaju To je to što ima. Ja mogu sada da prekršim zakon i uvedem dodatne izvodjače , ali neću da kršim zakon , to po zakonu ne sme ukoliko nije vanredna situacija.I noćas smo razgovrali sa izvodjačem , oni nemaju više mašina na raspolaganju.  Nije to jedini naš problem. Mi imamo državne firme , službe kako hoćete koje lepe trake po gradu i ne daju nam da prodjemo trotoarom jer neće da očiste sneg sa svojih krovova. Zaista bih ih molio da te trake ne lepe i ne razvlače , gradjanima se izvinjavam ukoliko su imali neprijatnosti i molim za strpljenje i toleranciju u skladu sa svime što sam već naveo“, rekao je Jeremić ponavljajući da povlašćenih izvodjača nema .
On je takodje podsetio da je zakon o javnim nabavkama prepun manjkavosti , ali da nije nadležnost grada da ga menja . Istovremeno  dodajući da Valjevo više nema velike firme jer su pogašene privatizacijom. „ Stoga akcenat mora biti na našim javnim preduzećima i posebno „Vidraku“ i Vodovodu koje su i noćas radile.Nije sporno da imamo referendum da vidimo da li gradjani hoće zimsku službu. Dok je zakon ovakav kakav jeste mi ga moramo sprovoditi .Grad nije blokiran to je najvažnije . Tražili smo od izvodjača čak i da nam pismeno dostavi da će dodati mašine ukoliko bude snega krajem januara. Ukoliko vidimo da ima mnogo padavina tada i da je nemoguće funkcionisati mi ćemo uvesti vanrednu situaciju i uvešćemo još izvodjača i mašina . Mi možemo da izdvojimo 100 miliona i da grad blista. Ali da li je normalno dati 100 miliona za takve stvari kad se sneg otopi vrlo brzo. Ako gradjani to hoće , držaćemo se zakona. Mi nemamo nikoga u gradu ko ovaj posao može uspešno da radi“, kaže Jeremić.
 Vamediu su posebno zanimali uslovi tendera za šta je Jeremić rekao da su uslovi takvi da su na tender mogle da se jave bar još tri firme , ali nisu htele. „ U tenderu smo mogli da podignemo uslove i da tražimo 10 kamiona, 5 skipova  ko zna šta još i tada bi nam rekli da je tender namešten jer to možda može samo jedna firma u Srbiji da ispuni. To je opasnost tendera kada se podižu kriterijumi. Ovde su mogli da se jave i PZP i Kompresor , ali nisu . Javio se samo Ingrap i to iz ponovljenog tendera. I šta su naše mogućnosti onda ? Tenderi nikada nisu nameštani niti će biti nameštani svidjalo se to nekom ili ne, radi se po zakonu“, odgovorio je Jeremić.      

Jeremić je danas informisao novinare da postoji i lista prioriteta kada su u pitanju seoski putevi , ali da ta lista ne podrazumeva zaselačke puteve.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.