110 godina „Abraševića“ stvaralački , a ne svečarski

image„Abrašević“ u decembru obeležava 110 godina postojanja. Svoj jubilej obeležiće koncertom folklora, koncertom hora i pozorišnom predstavom.

Pre 110 godina „Abrašević“ je nastao ujedinjenjem Umetničke dramske grupe i Radničkog hora , a ovo društvo godinama se razvijalo i dopunjavalo. Branko Antonić sekretar Abraševića podseća da je Abrašević prvi program imao već 1906. godine. „ To je bila pozorišna predstava, a prihod od 55 dinara bio je upućen kao pomoć novinama. Tada su postojale Radničke novine koje su eto bile u krizi. Od tada do danas Abrašević je imao mnogo prebivališta i uglavnom su to bile kafane . Veliki korak što se tiče uslova za rad grad je učinio 61 godine preseljenjem u zgradu Doma kulture. Mislimo da je vreme velikih proslava prošlo i nije vreme za njih , ali i da jeste nemamo novca za to nego smo odlučili da vam tokom cele godine prikažemo što više kvalitetnih sadržaja. A reći ću vam da u Srbiji gotovo ne postoji pozorište , a da nije profesionalno koje ima četiri predstave u godini“, kaže Antonić.
Pored pozorišta Antonić je posebno istakao i folklorni ansambl koji je u ovoj godini imao 5 koncerata , ali i hor koji je ostavrio zapažene rezultate. Katarina Ašković umetnički rukovodilac folklora koncertt je najavila za utorak 24.decembar od 20 sati u Centru za kulturu. „ U toku godine imali smo veliki broj nastupa i koncerata , ali i turneja . kruna svega je evo na kraju godine ovim koncertom . Sastavili smo 4 generacije i pokazaćemo gradjanima ko je sve prošao kroz Abrašević ali i ko su oni koji su trenutno tu. Imamo grupu pevača , ali i tamburaški orkestar dok će nam gost biti prvak Narodnog ansambla Kolo“, rekla je Aškovićeva.

image Najviše nagrada u prethodnim godinama osvojilo je pozorište Abraševića koje će 14 devcembra u 20 sati u Centru za kulturu igrati predstavu „Karolina Nojber“. Miroslav Trifunović reditelj koji je Abraševiću dao ogroman doprinos rekao je da je „Mandragola“ igrana šest puta , predstava „Mišići“ u Požarevcu osvojila tri nagrade i izvodjena je u mnogim gradovima Srbije, kao i predstava „Karolina Nojber“ . „ Već 15. januara igraćemo „Ljubinka i Desanku“ sa svojim trećim izvodjenjem od Abrofesta. Smatram da je važno da kažem da smo uspostavili vrlo prisne odnose sa Akademijom dramskih umetnosti u Novom Sadu pa je postalo tradicionalno da su nam partneri . To su dva najprestižnija fakulteta i mislim da se time treba pohvaliti. Zahvalio bih se svima koji su pomogli rad „Abraševića“. Mislimo da nije vreme za svečarenje , već za stvaralaštvo i uvek sam se zalago za stvaralački koncept. Lako je pozvati nekog da dodje , treba ovde u Valjevu napraviti proizvod , što upravo mi i radimo“, kaže Trifunović.
Koncert mešovitog hora „Abrašević“ svojevremeno je osvojio 12 plaketa na umetničkim takmičenjima , a nastupao je širom sveta i svoj koncert održaće u utorak 15. decembra u 20 sati u Centru za kulturu.“ Naš koncert je u celini posvećen stvaralaštvu Mocarta . Gosti na koncertu su gudački orkestar „Feniks“ , kvartet „Miss“ i hor škole „Živorad Grbić“. Imaćemo četvoro solista i to : Milica Stepanović Babamilkić sopran, Djurdja Perović alt, Marko Tomić tenor i Vladimir Andrić bariton“, najavio je Dragan Vasiljević.dirigent.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.