Slavica Cupać od nemila do nedraga

imageSlavica Cupać vikanje na sednici zamenila sedanjem na pogrešno mesto. Još jedan cirkus u Skupštini grada možda je samo uvod u još neka prebege, ali i pitanje kako je Cupaćeva postala orudje u rukama onih za koje je govorila da Skupštinu degradiraju.

Nema sadašnjice bez istorije, dobro je poznato pravilo pa je to teza koja se može primentiti i u gradskom parlamentu. Razrešenjem Mihaila Jokića, svojevremeno je Skupština na njegovo mesto postavila Slavicu Cupać iz PSS. Za vreme njenog mandata Cupaćeva je tražila toleranciju, pristojnost i pre svega poštovanje medju odbornicima često govoreći o potrebi očuvanja dostojanstva Skupštine. Za to vreme burno je reagovala na govore odbornika Pobede Ljubomira Bradića koji joj je na očigled svih prisutnih u više navrata postavljao pitanja: „Ako Vam nije dobro da prekinemo sednicu?“ ili „Da li je sve u redu , ne izgledate dobro , kao da ste plakali?“ Ovakva ironična pitanja Cupaćevu su snažno potresala.
Odlukom suda na mesto predsednika vraćen je Mihailo Jokić , a njeno rešenje o mestu predsednika je prestalo da važi. U trenutku kada je sud sve iznova vratio na razmatranje, Mihailo Jokić je obavestio Skupštinu da je sprečen da do daljeg obavlja dužnost predsednika. Cupaćeva je na osnovu ove izjave zatražila ponovo isto mesto. Njeno insistiranje nije uspeo da obuzda ni sekretar Skupštine Aleksandar Janković rečima da je Jokić i dalje predsednik , ali je do odluke suda sprečen da tu dužnost obavlja. Na sednici Skupštine održanoj 28.septembra Cupaćeva je sa svog odborničkog mesta dovikivala :“Po poslovniku!“ tražeći da objasni da je ona predsednik Skupštine. Na istoj sednici Skupština je glasala o poništenju rešenja o imenovanju Cupaćeve na mesto predsednika. U njenim nastojanjima da ponovo bude predsednik iako to vladajuća većina ne želi , pomagali su joj odbornici DS-a i Pobede dobacujući joj reči podrške. Demokrate su na prvoj narednoj konferenciji za novinare na pitanje Vamedie zašto su podržavali takav stav , rekli da to ipak nije bilo ozbiljno sa njihove strane. Pobeda se nije izjašnjavala.
Na sednici održanoj u petak 27. novembra na mesto predsedavajućeg pre početka sednice sela je Cupaćeva. Objašnjavao joj je Janković da nije moguće da ona ostane na tom mestu te zamolio da ustane , ali koliko je Vamedia mogla da čuje njeni odgovori su bili : „Neću iz principa“.Reagovala vladajuća većina , reagovalo obezbedjenje , ali Cupaćeva sa mesta predsednika nije želela da ustane. Tek nakon što je napravljena još jedna pauza i stigla informacija da je o nemilom dogadjaju obaveštena policija , odbornik Ljubomir Bradić prišao je Cupaćevoj i rekao joj da treba da ustane što je ova bespogovorno i poslušala.
Svi su izgledi da je Cupaćeva prevalila veliki put od tolerancije i dostojanstva do toga da sama bude predmet podsmeha vladajuće većine , a potom i oružje u rukama istih onih koji su po njenim rečima degradirali Skupštinu?
U ovom trenutku jasno je da Cupaćevu snažno podržava Pobeda , javnost je mogla da vidi da je Bradić tražio zaštitu za Cupaćevu kao ženu. Ali ne treba zaboraviti da je Bradić iskusni igrač i nimalo politički naivan u postizanju svojiih ciljeva pa je postalo jasno da isti pod izgovorom zaštite žene u parlamentu zapravo postiže sopstvene ciljeve, destabilizacija po svaku cenu.
Kako je za vreme Cupaćeve na mestu predsednika radjena i izmena poslovnika jasno je da je Cupaćeva upoznata sa činjenicom da sve i da joj vladajuća većina da na trenutak ponovo mesto predsednika isto joj za trenutak može i oduzeti. Zašto je baš taj deo poslovnika prenebregla?
Na ovoj sednici potvrdjeno je da je Aleksandra Milutinović dojučerašnja odbornica SNS-a uzela člansku kartu Pobede , a da li ćemo na sledećoj čuti da je isto učinila i Cupaćeva , videćemo u decembru.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.