Preventivnom akcijom obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

imageU Valjevu ima 8.000 registrovanih dijabetičara. Osnovni faktori rizika za nastanak dijabeta su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje.

Preventivnom akcijom Službe polivalentne patronaže i Savetovališta za dijabetes, uz podršku učenica Medicinske škole, u holu Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva obeležen je Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Interesovanje je bilo veliko – pacijentima koji su došli na preglede kod izabranog lekara, kao i drugim zainteresovanim građanima, meren je nivo šećera u krvi i pritisak, dobili su savete od lekara i medicinskih sestara Patronaže, podeljen im je edukativni materijal, a sve vreme mogli su pratiti prezentaciju o faktorima rizika, pravilnoj ishrani i značaju prevencije šećerne bolesti.

– Naša služba je svakodnevno u patronažnim posetama porodicama tako da redovno imamo preventivne aktivnosti, naši sugrađani to dobro znaju, podsećamo ih na zdrave stilove života i delujemo na faktore rizika za bolesti. Veoma je značajan naš rad u školskim i predškolskim ustanovama, to je zdravstveno-vaspitni rad gde kroz razgovor, predavanja i prezentacije na vreme usmeravamo najmlađe sugrađane kako da vode zdrav način života. Građani treba da zanju da je među faktorima rizika na prvom mestu nepravilna ishrana, zatim gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje i stres – rekla je viša medicinska sestra Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže.

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja funkcioniše od 1. oktobra i nalazi se na Medicini rada, na drugom spratu. Otvoreno je svakog ponedeljka i srede od 14 do 16 časova. U njemu rade četiri lekara opšte medicine, a koordinator je dr Slavica Uskoković:

image

– Savetovalište radi tek mesec i po dana, ali smo veoma zadovoljni proteklim periodom. Interesovanje je takvo da je nadmašilo naša očekivanja tako da smo iznenađeni koliko je ovo bilo potrebno, od toga da pacijentima objasnimo jednostavne stvari, poput načina ishrane, do toga da ih obučimo za samoproveru nivoa šećera i ponašanje u kritičnim situacijama. Veliki problem je dijabetična neuropatija koja tiho dolazi i nakon niza godina smanjuje se osetljivost perifernih delova, prvenstveno stopala. U Savetovalištu na to obraćamo posebnu pažnju i pregledamo stopala svim pacijentima, dajemo im praktične savete oko održavanja higijene i nege. Uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci svog izabranog lekara, koji rutinskim pregledom utvrdi koliko su u riziku. Građani i zasebno mogu zakazati termin i doći da se informišu o ovoj bolesti, ako smatraju da imaju razlog za to. Nadamo se da ćemo prelaskom u zgradu Stomatologije dobiti celodnevni termin tako da će mnogo više pacijenata moći da koristi usluge Savetovališta – izjavila je dr Uskoković.

U Valjevu ima 8.000 registrovanih dijabetičara. U svetu svaka dvanaesta osoba ima dijabetes, odnosno 387 miliona ljudi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u našoj zemlji približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes, a svake godine je 16.000 novoobolelih. Pritom, 465.000 odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se. Razlog je što je tip 2 dijabetesa zastupljen kod 87% obolelih, a zbog blagih simptoma može godinama proći neopaženo. Šećerna bolest je peti uzrok smrtnosti u Srbiji. Osnovni faktori rizika za nastanak dijabeta su: nepravilna ishrana i fizička neaktivnost, gojaznost, genetska uslovljenost i pušenje.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.