Više nema radnika u „Krušik Akumulatorima“

imageSvi zaposleni u „Krušik akumulatorima“ sada su deo „Krušik namenske“. Novi direktor David Babić sada je praktično direktor bez zaposlenih.

Nakon ostavke direktora Dalibora Savkovića,Nadzorni odbor „Krušik Akumulatora“ na to mesto postavio je Davida Babića, po zanimanju politikologa. Zaposleni, koji godinama ne primaju platu, novopostavljenom direktoru najpre nisu dozvolili da udje u proizvodni pogon, a potom su oberučke prihvatili odluku Komisije za zapošljavanje da predju u „Krušik namensku“. Ukupno 72 zaposlena posle niza godina borbe za svoj status i zarade konačno je našlo novo uhlebljenje.

Zaposleni tvrde da se njihovim prelaskom na sigurnije radno mesto ne rešava problem neisplaćenih zarada koje su i dalje teret „Krušik Akumulatorima“. Za sada je još uvek neizvesno kako će priča o proizvodnji srebro-cink baterija završava. „Krušik Akumulatore“ je 2007. godine kupila britanska kompanija EuroBalkan corporation za 57 miliona , čiji je suvlasnik bio Zoran Čičak visoki funkcioner JUL-a.
Iako su zaposleni vodili bitku sa Agencijom za privatizaciju i podnosili dokaze da nisu ispunjeni uslovi kuporodajnog ugovora iz Beograda je, posle mnogo odugovlačenja, stigla odluka da su za zahetvom radnici zakasnili. Mali akcionari su podneli tužđbe protiv vlasnika firme Zorana Čička nekadašnjeg visokog funkcionera JUL-a, a u više navrata su obaveštvali javnost objašnjavajući razvoj situacije da se vlasnička struktura potrudila da sredstva preduzeća prenese na ćerke firme od kojih je najizraženija „Krušik baterije“. „ U toj strukturi je 35% vlasništvo firme Argonaut international group, 25% je vlasništvo Argonaut international partners , a na tih 20 % postoji zaloga prvog reda i to je firma koja je promenila ime iz Corporations u Partners. Od 100 posto vlasništva nekad sad se svela na 25% , Gravis menadfžment je vlasnik 25% , a gle čuda direktor te firme je supruga vlasnika Zorana Čička , Tatjana Čičak. Ta firma je osnovana od strane drugih firmi koje su povezane sa „Krušik akumulatorima“ . Donedavno je „Krušik baterije trade“ bila u blokadi Direktor svih ovih firmi do nedavno je bila Snežana Aleksić aktuelna direktorka Krušik Akumulatora , a zajedničko je da su sve na adresi Uskočka 8 i sve u blokadi. Vojska je 31.12. 2014. godine odblokirala račun Krušik Baterije trejda da bi ljudima koji su radili na realizaciji srebro-cink baterija za potrebe parade isplatili po hiljadu dinara. Na toj adresi je i Hidrotehnika takodje u blokadi itd . Tu je i Atena capital vlasništvo Zorana Čička, rekao je svojevremeno na konferenciji za novinare jedan od akcionara Predrag Vuletić. Vuletić i Vladimir Ladavec kao predstavnici malih akcionara tada su izneli i podatak da završni račun za 2012. godinu nikada nije predat, a da su vlasnici to uradili kako bi prikrili malverzacije.
Gradu Valjevu svojevremeno se stavljala na teret neagilnost po pitanju ovog preduzeća. Dok je grad tvrdio da odluke o svemu donosi ministarstvo odbrane i preduzeće SDPR jedan od predloga valjevskih naprednjaka bilo je definisanje 20,6 % vlasništva grada u Krušiku te uključivanje na ovaj način.Nikada se nije otišlo dalje od ovih konstatacija.
Odluku o stečaju ovog preduzeća može doneti samo ministarstvo odbrane pa će u narednom periodu i to biti poznato. Radnika nema, proizvodnje nema, a Predrag Vuletić sugeriše da se sa malverzacijama nije stalo.On kaže da je trenutno nejasno, a sa druge strane proverivo i kako je i na koji način novi direktor Babić postao praktično sada najveći mali akcionar.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.