Brana se puni

      Нема коментара на Brana se puni

imageZa par dana biće puna dva meseca od kako su spušteni zatvarači na hidroakumulaciji Rovni. Već sada u brani vidljiva odredjena količina vode.

Nakon iscrpnih pregovora JP „Kolubara“ obezbedilo je 450 miliona dinara za ovu godinu i još po 200 miliona dinara za naredne dve godine što je bio osnovni preduslov da se završe svi potrebni radovi kako bi se posle skoro 30 godina gradnje započelo punjenje akumulacije.
Zapremina jezera je 50 miliona kubika, a za sada je samo dva meseca nakon početka punjenja već vidljiva odredjena količina vode. Kako je ranije najavljeno u ovoj fazi brana se najpre puni do odredjene kote , a potom se voda ispušta kako bi se još jednom proverili svi sigurnosni sistemi. Tema bezbednosti brane u više navrata je bila tema skupštinskih zasedanja dok je na kraju konačnu reč dala državna komisija rekavši da je brana bezbedna.Upravo je država kao najveći finansijer i sa stavom da se radi o kapitalnoj investiciji bila ta koja je dala zeleno svetlo za spuštanje zatvarača. medju finansijerima značajno mesto zauzima EU koja je izdvojila 6,3 miliona evra za izgradnju cevovoda i rezervoara pijaće vode.
već ranije je najavljeno da će objekat hidroakumulacije pored snabdevanja vodom imati i značajnu ulogu u zaštiti od poplave i podizanju biološkog minumuma Kolubare u vreme sušnih perioda.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.