Most otvoren uz promociju knjige

imageNa jedinstven način promocijom i najavom nove knjige pisca Vlade Arsića svečano je otvoren most u Aničićima. Na promociji knjige na temu Valjevske bolnice, koja je još uvek u rukopisu čuli su se interesantni detalji o novoj knjizi , ali i ideje o nazivu mosta u Aničićima.

Nakon što je poplava prošle godine u potpunosti razrušila improvizovani most u naselju Aničići ove godine meštani ovog dela uz reku Gradac dobili su novi veliki most dužine 34 metra širine 7 metara. „ Ovo je najveći od naših pet mostova koje gradimo izuzev mosta Veselinovići čija je gradnja takodje počela.Hteli smo da na jedan neobičan valjevski način obeležimo otvaranje ovog mosta. I odlučili smo da to bude jedno malo književno predvečerje ovde na obali reke u ovom prelepom ambijentu i da predstavimo novu knjigu Vlade Arsića koja će uskoro biti i završena , a govori o Valjevskoj bolnici na svoj način. “, rekao je direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Direktor Muzeja u Valjevu dr Vladimir Krivošejev ispričao je da je u pripremi izložbe Valjevska bolnica sa svojom saradnicom Draganom Ilić razgovaro na temu da bi bilo dobro kada bi mogli potaknuti nekog pisca da napiše knjigu o njoj , a da to na neki način bude drugačije od Valjevske bolnice o kojoj je pisao Dobrica Ćosić.

image „Zaista je neobično da se most otvara književnom večeri ,li kad pomislimo na razne sale jasno je da je ovo odlično mesto za ovakve susrete. Razmišljali smo koga bi to mogli nagovarati i zainteresovati tematikom Valjevske bolnice da napiše knjigu o tome. Verovali ili ne dok smo nas dvoje na fejsbuku pričali o tome stigla je poruka od Vlade Arsića. I to je bilo to rešenje koje smo tražili. Neke se stvari dogode , a da se mnogo ne planiraju već jednostavno same od sebe dodju pa smo tako razgovrali o tome da bi ovaj most mogao da ima neko ime . I s obzirom da se nalazi u Gradcu odakle je i Milovan Glišić naš je predlog da ovaj most ponese upravo ime ovog književnika“, reko je Krivošejev.

image Delove rukopisa čitao je glumac Bube Marković , a sam autor buduće knjige Vlada Arsić potvrdjuje da je u svemu jedinstvena ideja književne večeri kojom se otvara most ali da i jedno i drugu imaju veliku povezanost. „ I ovaj most sada novi i moja knjiga o Valjevskoj bolnici poruka su i simbol da se sve može obnoviti to je svedočanstvo o ljudskoj istrajnosti, da se svako zlo može prevazići i ljudski život može nastaviti. Ideju sam kao što ste čuli dobio od Krivošejeva , ali mi je najveće iskušenje bilo kakao da taj užas dočaram savremenim čitaocima i vratim priču iz prošlosti u ovo vreme. kada govorimo o epidemiji pegavog tifusa možemo da ga uporedimo sa epidemijom ebole recimo i kažemo od ebole je umrlo za nekoliko godina 11 000 ljudi , a od pegavog tifusa za samo nekoliko meseci 150 000 ljudi. Da se to dogodilo u Americi , a ne u Srbiji mi bismo do sada imali desetine filmova o tome , knjiga i drugih umetničkih izraza.Ali nema ih“, kaže Arsić.
Pisac knjiga „Brodolom“ i „Izgubljene u magli“ navodi da je želeo da izbegne zamaranje čitalaca sa faktografskim podacima i brojakama , ali da ih ipak na izvestan način upotrebi. „ Ovo je priča , drama životna drama mog izmišljenog junaka Andrije Srećkovića i njegove porodice koja je žestoko postaradala i u Prvom i u Drugom svestskom ratu. Pokušao sam da sublimiram patnju naroda i pojedinca i to upravo onog pojedinca koji nema nikakve veze sa centrima moći ali na kome se odluke tih centara moći upravo lome i savladavaju ga. Ne znam koliko sam uspeo u tome , ali ako na kraju ne osetite grč u stomaku ili bar ne zasuzite znači da je moj trud bio uzaludan“, kaže Arsić.
Vlada Arsić nije Valjevac , ali je sa Valjevom povezan i svoju knjigu piše u selu nadomak Valjeva, Vuujinovači gde kaže ima potpuni mir daleko od beogradske buke. „Ja nisam rodjeni Valjevac , ali nisu to bili ni Džon Rid ni Flora Sends, a ipak su na svoj način dali veliki doprinos i ostavili najdublje svedočanstvo o tom periodu. Nadam se da će i ova knjiga jednog dana nastaviti tim putem“,rekao je Arsić.

image

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.