Završni radovi na školi u Brdjanima

imagePočeli su završni radovi na školi u Brdjanima u kojima ministarstvo finansira završne gradjevinske radove , a grad parterno uredjenje.Po najava škola bi trebalo da u sledećoj godini bude useljiva , a stari objekat škole adaptiran za obdanište i zdravstvenu ambulantu.

„Ova završna faza se sastoji iz dva dela prvi obuhvata završetak svih gradjevinskih i zanatsko instalaterskih radova koje finansira ministarstvo prosvete pri čemu je postignuta izvodjačka cena od 103 miliona dinara.Drugio segment su radovi na parternom uredjenju , a sredstva za te radove je opredelio Grad Valjevo i izvodjačka cena je oko 48 miliona dinara.Što znači da je ukupna vrednost radova koji se izvode oko 150 miliona dinara“, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić obilazeći započete radove.

image Po njegovim rečima rok za završetak parternog uredjenja je decembar mesec dok za gradjveinske radove rok je u januaru pa bi po očekivanjima u februaru trebalo da budu završeni svi radovi. “ Onda još preostaje da opremimo školu. Projektovana cvrednost opreme je oko 25 miliona dinara i grad će u budžetu za 2016 godine opredeli taj novac. Škola kako očekujemo biće u martu ili aprilu spremna da primi djake“, kaže Terzić.
Gradonačelnik je danas konstatovao i opšte poznatu činjenicu da se škola gradi petnaest godina , a da je u njenoj izgradnji učestvovalo i ministarstvo prosvete pored samog Grada. „Počelki smo 2000 godine imali prekid do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. Vrednost radova od 2009. godine i 2010. da su nastavljeni radovi uloženo je oko 147 miliona dinara od čehga je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu , a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete“, objasnio je Terzić što praktično znači da je sa ovih sadašnjih 150 miliona u školu u Brdjanima uloženo 300 miliona dinara.

image Aleksandar Lazarević gradjevinski inženjer danas je rekao da gradjevinski radovi obuhvataju podove , unutrašnju stolariju, keramiku, deo bravarskih radova koji nije završen. “ Predvidjeno je da se završi i fasada objekta, ali montaža sanitarija , elektro opreme, mašinskih instalacija grejanja“, rekao je Lazarević.
Milan Trifunović pomoćnik direktora za tehnička pitanja gradske Direkcije danas je objasnio da parterno uredjenje što je preuzeta obaveza grada praktično znači izgradnju pristupnih saobraćajnica, parkinga, parkovskog prostora, sportskih terena . “ Košarkaško igralište, rukometno igralište, letnju baštu . Radiće se i potporni zidovi zbog konfiguracije terena , ali i drenaža so bzirom da postoje problemi sa vodama na južnoj strani objekta. Izvodjač radova je GP „Kej“ , a rok za izvodjenje radova je 120 dana“, kaže Trifunović.
Svojevremeno je radove na izgradnji škole započelo preduzeće Jablanica koje više i ne postoji , ali kako se moglo čuti inženjeri tog nekadašnjeg preduzeća i danas su uključeni u radove. Direktor škole Nataša Badovinacx danas je navela da škola trenutno ima oko 800 učenika , a da je u trenutku kada je počela izgradnja škole u njoj bilo 1100 djaka. “ Nažalost to je trend ne samo sa našom već i sa drugim školama , imamo sve manje dece u gradu uopšte. Ova nova škola omogućiće nam kabinetsku nastavu i sve ono što u sadašnjoj školi nikada nismo imali . Pre svega ova zgrada omogućava spovodjenje jednosmenske nastave . Imaćemo terene i sve ono što treba jedna škola da ima. Jer jednosmenska nastava omogućava popodnevne slobodne aktivnosti, ali i uštede na grejanju“, rekla je direktorka škole.

image Gradonačelnik Terzić danas je rekao i da je već obavljen razgovor sa predstvanicima obdaništa i Doma zdravlja kako bi se uradio projekat korišćenja stare škole. “ Deo stare škole trebalo bi da bude upotrebljen za obdanište jer vidimo da postoje problemi sa kapacitetima , a sa druge strane ova MZ nema ambulantu pa je ta mogućnost sada realna za realizaciju. Mi ćemo predvideti sredstva za narednu godinu , ali je potrebno da se urade prvo projekti da nadležni iz obdaništa i DZ kažu šta im je potrebno i da se u skladu sa tim potom odredi potrebna suma novca koju ćemo opredeliti u budžetu“, rekao je Terzić.
Škola u Brdjanima gradi se 15 godina i ovi sad započeti radovi dovešće situaciju oko useljenja u školu praktično najbliže što je ikada bila.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.