Odbačeni amandmani

imageGradsko Veće danas nije prihvatilo nijedan od tri predložena amandmana odbornika DS-a Željka Djukića. Amandmani po objašnjenju nisu prihvaćeni jer je za pojedine usluge potrebno formirati strateška dokumenta , a neki programi su već u toku realizacije.

Odbornik DS-a Željko Djukić podneo je tri amandmana na drugi rebalns budžeta Grada Valjeva medju kojima je najpre program subvencija i mera aktivne politike zapošljavanja. Kako se moglo čuti na sednici Veća kako je program mera aktivne politike zapošljavanja već krenuo sa realizacijom nemoguće ga je naknadno menjati pa je ovaj amandman odbačen zbog nemogućnosti realizacije.
Po pitanju drugog amandmana za finansiranjem Mobilnog tima načelnica odeljenja društvenih delatnosti Zora Bojičić je navela da je na osnovu Memoranduma o razumevanju izmedju OEBS-a i Grada Valjeva o implementaciji komponenata projekta „Mobilni timovi, stanovanje i razvoj civilnog društva“ Grad Valjevo formirao Mobilni tim i ispunjava sve ugovorene obaveze. Odlukom o budžetu predvidjena su sredstva od 200 000 dinara za eventuelane troškove tima , a kako tim nije imao troškova do sada ova sredstva biće iskorišćena za izradu dokumenta LAP za socijalnu inkluziju Roma.
Treći amandman se odnosio na opredeljenje 700 000 dinara za formiranje službe pratioca dece sa teškoćama u razvoju za šta Bojičić kaže : „ U Valjevu je trenutno u toku izrada novog plana socijalne zaštite. Sve radne grupe su prepoznale uslugu lični pratilac kao jednu od prioritetnih i mi već sada preduzimamo pravne aktivnosti po pravilniku koje je propisalo ministarstvo kako bismo sticanjem tog pravnog uslova formirali sredstva u budžetu za narednu godinu. Ovde je u pitanju odluka pravne prirode koja je sada smetnja realizaciji ovakve odluke“.
Nameru grada da u sledećoj godini opredeli sredstva na poziciji ličnog pratioca potvrdio je gradonačelnik Stanko Terzić dok je pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja Svetlana Beljanski obrazložila da je pre donošenja odluke o ličnom pratiocu potrebno odrediti kriterijume o izboru onih koji mogu dobiti ličnog pratioca , potom kriterijume za one koji mogu biti lični pratioci . Po njenim rečima u tome će im pomoći i tim koji dolazi iz Beograda koji je prvi grad u Srbiji koji je već implementirao ovu uslugu. Njihov dolazak se očekuje polovinom septembra.
S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.