Za opremanje školarca malo prosečna plata

imagePred valjevskim knjižarama poslednjih dana vidjaju se velike gužve i redovi roditelja koji ove godine papreno plaćaju knjige za svoje školarce. Verovali ili ne cena knjige za djaka u osnovnoj školi mogu da se kreću i do 16 000 dinara u zavisnosti od izdavača. Više nema besplatnih knjiga za prvake, a zbog izbora knjiga koji odredjuju nastavnici deca ne mogu da koriste knjige starijih drugara ili braće i sestara.

Kako roditelj koji zaradjuje minimalnu mesečnu zaradu da obezbedi knjige svom školarcu pitanje je na koje se odgovor graniči sa domenom naučne fantastike. Gotovo dda je nemoguće. U školama tvrde da je to moguće uz rate , ali šta biva kad rate nije moguće ispoštovati?
Bez obzira na dramatičnu krizu u Srbiji školovanje je i poslednjih godina vrlo skupo u Srbiji. Najveća stavka svakako jesu udžbenici čije se cene kreću za jedan predmet uz radne sveske, koje su postale gotovo obavezne i preko 2 000 dinara.
Nastavnici biraju izdavača što dodatno stvara problem roditeljima jer ukoliko imaju starije dete njegove knjige jer ima različite nastavnike od mladjeg deteta ne ogovaraju zahtevima. Knjige se traže od starije dece iz drugih škola , a generalno nijednom roditelju nije jasno ko je tu u pravu. “ Pomalo je nerazumljivo, ako moje dete ne može da uzme knjige deteta iz druge škole jer je koristilo drugog izdavača ko je onda tu uskraćen za znanje ? Čije dete uči pogrešno to iz druge škole ili moje? Ali ne bih rekla da je tu išta drugačije sem što izdavači imaju različito organizovanu knjigu u smislu slika i toga da se neka lekcija nalazi kod jednog izdavača na desetoj strani, a kod drugog na sedamnaestoj. Ipak ima nastavnika koji isaključivo traže to što su oni zamislili, a znanje je valjda opšte i jedno ministarstvo je to odobrilo“, kaže majka dva osnovca Marija S.

Izdavači tvrde da su cene papira vrlo visoke , a u jednoj od valjevskih štamparija koja štampa užbenike za beogradskog izdavača tvrde da cena udžbenika u punom koloru od najskupljeg paira ne može da predje 350 dinara po komadu dok cena radne sveske štampana crno belo košta i manje od 100 dinara po komadu u zavisnosti od broja strana. Kako smo onda došli do toga da cena udžbenika koji iz štamparije izadje košta 350 dinara , a u knjižari 1700 dinara?
Očito da neko u tom lancu zaradjuje ogroman novac. Očito da na kraju sve plate roditelji.
Ministarstvo prosvete najavljuje novim Zakonom o udžbenicima, čije se usvajanje očekuje ove godine, da će ograničiti cenu i obim udžbenika jer deca sada nose preteške đačke tašne. Takođe, nastavnici više neće smeti da traže da roditelja za svoju decu kupuju dodatna nastavna sredstva kojih nema u nastavnom planu. Ministarstvo će dakle zabraniti i prodaju sve dodatne literature medju kojima su najbrojniji časopisi čija se cena kreće bar u valjevskim školama do 2000 dinara za školsku godinu.
Pored knjiga djaku su potrebne i sveske čija se cena kreće od 50 do 350 dinara u zavisnosti od formata i broja listova. Na nedavnoj akciji koju je imao market Roda sveske su se prodavale po ceni od 8 dinara. Svi koji su se tog dana zatekli u toj trgovini mogli su da vide koliko roditeljima znači ta cena jer su gužve bile ogromne. Uz sve prateće stvari kao što su ranac, pernice, blokovi i boijice roditelji u Valjevu moraju da svog djaka osnovca izdvoje i do 30 000 dinara. Ako je zarada 22 000 , gde su nedostajućih 8 000 dinara?
Situacija je u srednjim školama malo drugačija , knjige su kažu podjednako skupe, ali su profesori tolerantniji po pitanju izbora udžbenika. Roditelji tvrde da je dosta profesora izgovorilo rečenicu : “ Koju god knjigu da nadjete snaći ćemo se“, ali i medju nima ima onih koji traže specifične udžbenike.

Nemoguće je izvesti zdravu računicu , ako roditelji imaju dva djaka, pogotovo ako se u obzir uzme i kupovina nove garderobe jer su deca ili pohabala ili prerasla staru uz činjenicu da je prosečna zarada u Valjevu oko 37 000 dinara. Dok meteorolozi najavljuju topao septembar , roditeljima školaraca je i kraj avgusta bio prevruć.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.