Uvek isti na listi dužnika

imagePoreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika na kojem je 428 aktivnih preduzeća, 791 firma koja je u stečaju i likvidaciji, 183 koje su u restrukturiranju, 461 koja je brisana iz registra, i 206 firmi kojima je privremeno oduzet poreski identifikacioni broj (PIB). Medju njima je i preduzeće iz Valjeva Vujić Valjevo.

Situacija na listi poreskih dužnika gotovo da se i ne menja izuzev činjenice da se iznosi duga povećavaju. Tako i dalje na prvom mestu po dugovanju na
kraju juna 2015. godine bilo je kragujevačko preduzeće Zastava oružje čiji je dug 7,8 milijardi dinara.Odmah iza ove fabrike namenske industrije je i valjevska namenska proizvodnja Krušik Valjevo (2,6 milijardi), na listi su potom Monus iz Beograda (2,5 milijardi) koji je podneo zahtev za reprogram duga, PPT Namenska iz Trstenika (2,1 milijarda), Kompanija Borba (1,8 milijardi).Među najvećim dužnicima su i Sloboda iz Čačka (1,1 milijarda), Lola livnica iz Beograda (960 milona dinara), Mera invest (911 miliona).

Veliki poreski dužnici su i Magma, Mitrosrem, Farmakom, Agroživ, Zekstra grupa, Beneton Srbija, Vujić Valjevo, Kompanija Novosti, Komgrap, RTS, fudbalski klubovi „Crvena zvezda“ i „Partizan“.

U slučaju valjevskog biznismena usvojena su dva UPPR-a za preduzeća Sloga i upravo preduzeće Vujić Valjevo. U slučaju preduzeća Sloga i duga prema gradu Valjevu ovom dužniku biće otpisano 20,5% duga koji je na dan 30. 09 . 2014. godine iznosio preko 70 miliona uz uslov otplate na deset godina sa grejs periodom od godinu dana.
U slučaju preduzeća Vujić Vačljkevo i duga prema gradu Valjevu u septembru kada je napravljen presek stanja duga on e iznosio preko 100 miliona dinara . UPPR predvidja otpis duga u visini od 49% sa periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od dve godine. U oba slučaja jedan od prihvaćenih uslova za UPPR je redovno izmirivanje tekućih obaveza.
Grad Valjevo bio je treći u redu poverenika tako da se o slučaju Vujića i nije mnogo pitao, a odluke su u prvom redu donele banke. U slučaju Sloge grad je podržao glasanjem UPPR uz objašnjenje gradonačelnika da je to možda jedini način da naplatimo bar nešto . Dok Valjevci muku muče sa visokim porezima i izmirenjem obaveza prema gradu tada je postalo posve očito da „što je dozvoljeno Ahilu nije i volu“. Da je direktiva u slučaju Vujića stizala sve vreme sa viših instanci države pokazuje i slučaj oglasa koji je svojevremeno Poreska uprava Srbije dala za prodaju zemljišta ovog preduzetnika pa isti volšebno samo posle par dana i povukla.
Po saznanjima Vamedie tek ovih dana odluke o UPPR-u su pristigle na pravosnažnost pa će Vujić Valjevo morati da tekuće obaveze izmiruje na vreme . Po nekim informacijama sa početka ove godine ovo preduzeće nakon septembra i dalje nije izmirivalo tekuće obaveze , ali će ubuduće morati .

Poreska uprava nema mogućnost da prinudno naplati dug od preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.