Urbanistički plan Brankovine

imageUrbanistički plan Brankovine je uradjen i naći će se pred odbornicima već na sednici u aprilu. Urbanistički plan jasno definiše i pravac budućeg razvoja Brankovine. Prethodni plan radjen je 1973. godine .

Iako je još poodavno bilo vreme da se uradi novi urbanistički plan Brankovine taj plan uradjen je sada . Načelnica odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić objašnjava da plan utvrdjuje planska rešenja i pruža prostorna, ekonomska i funkcionalan rešenja za koji se plan radi. „ U skladu sa postojećim prostornim planovima predvidjen je razvoj cenatar u mreži naselja ,a jedan od tih centara jeste Brankovina. Tamo je primećeno smanjenje broja stanovnika pa je od devedesetih godina na ovamo broj stanovnika smanjen za 30%, a predvidja se još20% smanjenja. Tu je i nepovoljna starosna struktura stanovništva. Ovaj plan treba da reši te probleme kako bi se zaustavilo propadanje tog mesta. Brankovina zauzima važno mesto i u razvojku turističkih potencijala grada Valjeva“, rekla je Aleksićeva.
Ona objašnjava da plan obuhvata dva dela i to spomen kompleks kao zaštićeno kulturno dobro i deo koji se nalazi oko nove škole . U ovom delu po nejnim rečima moguće je dalje razvijati kulturne, obrazovne i turističke sadržaje .
„ Drugi deo sa desne strane je deo gde je već formirano jezgro sela pa je tu predvidjen upravo taj ekonomski deo sela. Predvidjene su saobraćajnice kako bi se pospešila ekonomija , proizvodne delatnosti. Trudimo se da dodnosimo planove koji su primenjivi danas , ali i za deset godina. Vodili smo računa da damo tehničke uslove za sve buduće izgradnje infrastrukture i postavljanje antena i baznih stanica“, objasnila je Aleksić.
Pored ovog plana pred odbornicima će se do kraja godine naći još nekoliko urbanističkih planova.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.