Na mestu pogibije izgradjena crkva

imageU saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom svake godine se 06. aprila daje pomen poginulim pripadnicima 126.brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (brVOJIN), potporučnicima (posthumno unapređeni u čin poručnika) Savičić Željku i Radić Siniši. I ove godine planirano je obeležavanje na planini Maljen na Divčibarama ( Kraljev sto).

Na mestu pogibije potporučnika Savičića i Radića postavljena je crkva 31.03.2015.godine dok je zvanični završetak projekta upravo pomen na dan pogibije pripadnike 126.brVOJIN koji se obeležava 6. aprila 2015. godina. Tom prilikom parastos će služiti njegovo preosveštenstvo Episkop Valjevski gospodin Milutin. Od gostiju se očekuje dolazak zamenika Načelnika Generalštaba Vojske Srbije general – potpukovnika Jovice Draganića i gostiju iz opštinskih i gradskih vlasti.
Ovo je jedna od prvih crkva koje će biti postavljene i posvećene poginulim pripadnicima vojske tokom NATO agresije 1999. godine.
Srpska pravoslavna crkva i Eparhija Valjevska u saradnji sa Srbija šumama, gradskim direkcijama grada Valjeva i Požege, Direkcijom za imovinu Republike Srbije i 126.brigadom vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja uspeli su da iznedre ovaj proekat do kraja. Spomen – crkvu je izgradila firma „Granit Mančić“ iz Gadžin Hana.
126.brVOJIN

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.