Suzbijanje rada na crno

imageU organizaciji KO danas je održan sastanak kome su prisutvovali čelni ljudi inspektorata za rad i predstavnici Opština KO . Na ovom sastanku prezentovan je Plan rada  Inspektorata za rad, Ministarstva za rad i  zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u 2015. godini, sa ciljem suzbijanja rada na crno, u okviru borbe protiv “ sive“ ekonomije.

Direktor inspekcije rada Bojan Jocić danas je rekao da je cilj sastanka suzbijanje sive ekonomije. „ Ideja je da predstavimo šta smo uradili prošle godine i da iznesemo plan kako ćemo raditi ove godine . Tražimo ruku parterstva izmedju inspekcija rada i lokalnih samouprava. Glavni problemi su neprijavljivanje radnika koga ima u velikoj meri i bezbednost na radu jer je prošle godine u šest meseci izgubljeno 20 života“ rekao je Jocić.
On dodaje da je organizovan niz sastanaka kako bi se svi nadležni organi i institucije ujedinili u borbi protiv sive ekonomije . U prošloj godini inspekcija je proverila 16 oblasti u privredi i u svakoj od njih je nadjen rad na crno.“ Najviše je zabeleženo u delu fizičko tehničkog obezbedjenja, gradjevine, prehrambene industrije . Za šest meseci pronašli smo oko 4,5 hiljada radnika na crno. Mi tada podnosimo prijavu i nalažemo da budu prijavljeni , a poslodavac mora da dokaže da je prijavio radnike. Primera radi prošle godine su 354 firme nakon naše kontrole prijavile preko 14 000 radnika „, kaže Jocić i dodaje da se uporedo podnosi prijava i pokreće prekršajni postupak. Kazne su od 800 000 do 2 miliona dinara. Ovih dana se upravo završavaju prekršajni nalozi u formi prekršajne kazne pa će inspektori moći na licu mesta da pišu prekršajne naloge . Ukoliko se plati u roku od osam dana plaća se pola iznosa ukoliko ne ,pokreće se prekršajni postupak.
Vladimir Petrović načelnik KO koji je i organizator pomenutog sastanka danas je rekao da sastanku prisustvuju i sva veća preduzeća u Valjevu , ali i javna preduzeća. „ Jedan od delova razgovora biće pitanje raspisivanje javnih konkursa za javna preduzeća pa je pitanje da se na konkurs dostavljaju i spiskovi radnika koji će biti angažovani u nekom poslu . U tom domenu lokalne samouprave mogu mnogo da urade“, rekao je Petrović.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.