Ove godine mesečno 700 evra manje za Narodnu kuhinju

imageIstina je . U službenom glasniku je objavljeno da je Grad Valjevo ove godine opredelio 9 miliona dinara za Narodnu kuhinju što je tačno 180 000 dinara manje nego prošle godine.

Državni sekretar Nenad Ivanišević za Vamediu kaže da ministarstvo raspisuje konkurse za celu Srbiju .

Iako je u više navrata do sada dokazano da je za funkcionisanje Narodne kuhinje u Valjevu potrebno više od 15 miliona dinara, Grad Valjevo je u ovoj godini opredelio i manje novca nego prethodne godine. Pored činjenice da je izdvojeno manje para stoji i činjenica da su namirnice poskupele pa u valjevskom Crvenom krstu nisu sasvim sigurni kako će ova godina uopšte izgledati kad je kuhinja u pitanju. „ Tačno je da j ove godine izdvojeno manje sredstava i ako bih sada napravio pordjenje sa onim što je grad nekada izdvajao i što izdvaja sada je to i realno i nominalno manje . I za funkcionisanje samog Crvenog krsta grad je obve godine na godišnjem nivou izdvojio 1 900 000 dinara , a prošle godine je to bilo 1 925 000 dinara“, objašnjava Miroslav Djukić sekretar ovdašnjeg Crvenog krsta.
Državni sekretar Nenad Ivanišević kaže da ministarstvo ne može direktno da finansira Narodnu kuhinju.“ To je u nadležnosti lokalne samouprave , a ne u našoj , ali mi ćemo vrlo brzo raspisati konkurs za projekte prema NVO na koji može konkurisati Crveni krst. A mogu i druge NVO iz bilo kog grada koje se bave time. MI konkretno o slzčaju Valjeva i naše pomoći nismo o tome razgovrali u tom segmentu , ali sve što je u našoj mogućnosti mi ćemo pomoći“, rekao je Ivanišević.
Miroslav Djukić kaže da će Crveni krst Srbije kao i do sada konkurisati i nakon toga oni od dobijenih sredsatva kupuju namirnice koje dele po lokalnim samoupravama te i da je upravo na taj način uopšte i moguće funkcionisanje Narodne kuhinje u Valjevu.
Brojevi nekad mogu biti neumoljivi , a oni pokazuju sledeće:
Valjevo je 2009 godine za rad kuhinje izdvojilo 1 962 evra mesečno , a 2015 godine izdvaja 1276 evra mesečno. Računica kaže da je to skoro 700 evra na mesečnom nivou manje . U medjuvremenu nema namirnice koja od 2009. godine nije poskupela.
Trenutno kuhinja ima 500 korisnika , a upućeni tvrde da ako bi se kriterijumi donekle izmenili ta cifra bi bila daleko veća. „ Centar za socijalni rad odlučuje o tome , a ne mi . Oni imaju kriterijume , a mi samo vodimo računa da su spiskovi ažurni da dakle lica koja su na spisku dolaze po obrok , da ne mogu uzeti oni kojih na spisku nema“, objašnjava Djukić i dodaje da je na žalost na pomenutom spisku još uvek 98 lica mladjih od 18 godina.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.