Suma sumarum sanacije štete od poplava

imageGrad Valjevo učestvovao je u okviru svojih nadležnosti u sanaciji štete od elemntarne nepogode koja je zadesila Valjevo 15 maja prošle godine . Što kroz vodjenje upravnih postupaka što kroz direktnu nadležnost u sanaciji grad Valjevo je utrošio 131 400 000 dinara stim da je 52 miliona od tog novca država vratila gradu . na samom početku podneto je 2366 prijava nastale štete.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač danas je na konferenciji za novinare predočio javnosti sve aktivnosti vezane za sanaciju štetet od poplave koja je u maju prošle godine zadesila Valjevo. „ Već smo dosta govorili o tome da grad nije odlučivao o tome koji će objekti biti gradjeni , ali je zato naša uloga bila u tome da sprovedemo upravne postupke , naša komisija je pre toga obišla sve te objekte i na kraju se došlo do toga da je na spisku navedeno 52 objekta za gradnju . Od ovog broja procena je Kancelarije za obnovu bila nakon završenih upravnih postupaka da je 26 objekata za gradnju . Jedan deo ošetećenih gradjana, tačnije njih 10 je namiren u novcu onako kako je to država propisala i to je bio novac koji je država opredelila za te namene. U tri slučaja došlo je do obustave postupka jer je nemoguće sprovesti upravni postupak dok je 13 slučajeva odbijeno jer u samom postupku nisu uspeli da dokažu sve što je država zahetvala i tu se najčešće radi o vlasništvu“, rekao je Kovač.
Do sada su od ovog broja u potpunosti završena 4 objekta , a sva četiri nalaze se na lokaciji Petog puka u Valjevu dok su preostala 22 objekta u fazi izgradnje . Po rečima Nikole Radojičića člana Gradskog veća ovi započeti objekti biće završeni na proleće čim to vremenski uslovi budu dozvolili. Svi objekti grade se sredstvima donatora i preostala 22 objekta grade : ASB 9 objekata dok UNOPS gradi 13 objekata , a najveći broj ovih objekata u izgradnji gradi se u rebeljskom kraju.

Posebna kategorija bili je snaacija objekata kojima nije potrebna izgradnja , a kakvih je ustanovljeno 272 objekta. „ Od ovog broja za 233 objakta su izdata rešenja o sanaciji i dodatnih 6 rešenja postoji još koji su praktično u postupku.Od ovog broja za 222 objekta su po rešenjima isplaćena sredstva, 12 još čeka isplatu ,a 15 se nalzi u žalbenom postupku. Država je do sada od potrebnih 45 miliona isplatila 43 miliona dinara vlasnicima tih objekata što se može smatrati da je oko 90% sredstava isplaćeno“, naveo je Kovač.
Grad Valjevo u samoj sanaciji štete učestvovao je sa 78 miliona dinara s obzirom da je država izvršila povraćaj novca u visini od 52 miliona dinara koje je grad utročio u hitnoj sanaciji za vreme vanredne situacije, a po rečima Kovača za sanaciju štete bila je zadužena gradska Direkcija za urbanizam. „ Po podacima iz Direkcije od sredstava predvidjenih za sanaciju 45 miliona dinara utrošeno je na sanaciju lokalnih i nekategorisanih puteva, na uredjenje vodotokova 4 miliona dinara , za sanaciju klizišta 13 miliona dinara i za mostove od kojih su 4 već izgradjena predvidjeno je 17 miliona dinara. Po podacima iz Direkcije takodje preostalih pet mostova je u izgradnji“, rekao je Kovač.

Kako se danas moglo čuti trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u Njegoševoj i ulici Marka Kraljevića gde su u pitanju klizišta koja ugrožavaju stambene objekte ,a sredstva za ovu sanaciju opredeljena su po odluci Skupštine grada sa namenskih računa tačnije od donacija koje su dali gradjani Valjeva. Na tom računu prikupljeno je oko 5 miliona dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.