Šta je 17 plus 1 u JP „Kolubara“?

imageProsek plata u JP „Kolubara „ nije 100 000 dinara kako se moglo čuti na poslednjoj sednici Skupštine , a direktor Miodrag Marković za Vamediu kaže da „Kolubara“ nema nikakvih 17 plus jedan zaposlenih, kako se čulo na Skupštini, već 16 zaposlenih medju kojima je 11 inženjera.

Na poslednjoj sednici Skupštine najviše polemike vodjeno je oko JP „Kolubara“ , a za govornicom se polemisalo o zaradama i broju zaposlenih dok je preovladavalo pitanje šta taj broj zaposlenih zapravo tamo radi? Odbornik SNS-a Milan Marković za govornicom je zatražio reviziju broja zaposlenih tvrdeći da ih u ovom preduzeću ima 17 plus jedan zaposlenih . „ Ja ne znam šta to znači 17 plus jedan. Od Nove godine ovo preduzeće ima 16 zaposlenih. Mislim da je neophodno da razjasnimo da je ovde u pitanju investicija . Sama hidroakumulacija je investicija. A neko mora da vodi tu investiciju , a niko to neće da radi volonterski. Grad Valjevo je većinski osnivač ovog preduzeća sa kapitalom od 98% i samim tim grad Valjevo je vlasnik ovog preduzeća sa 80% kapitala, svi ostali su vlasnici 0,5 %. JP „Kolubara“ ima kapital čija je vrednost preko 70 miliona evra. Kako takav grad je preuzeo na sebe da finansira lične dohotke i materijalne troškove preduzeća. Ne treba zaboraviti da su sredstva koja daje Republika sredstva za investicije i mogu biti iskorišćene samo u te namene“, objašnjava Marković.
Istovremeno proverom je utzvrdjeno da je prosečna zarada zapsolenih 58 000 dinara , a grad je za fiansiranje ovog preduzeća u ovoj godini opredelio 22 miliona dinara od čega će na zarade i pripadajuće obaveze prema radnicima u smislu poreza i doprinosa iznositi do 17 miliona dinara. „ Mi ovde govorimo o ljudima koji su inženjeri. Oni su nadzor i oni koji sprovode investiciju za koju smo u ovoj godini obezbedili 450 miliona dinara. Da li neko zaista smatra da tako odgovoran posao neko treba da radi bez plate . Ovde u kolektivu ima inženjera koji su brane gradili po svetu i koji su priznati stručnjaci u svom poslu u njihovu stručnost zaista ne treba sumnjati“, kaže Marković.
On navodi da sutroškovi preduzeća umnogome smanjeni da je reprezentacija preduzeća svedena samo na 200 000 dinara , a ukinute su i toliko pominjane stipendije.
„ Videlo se na Skupštini da postije primedbe na ove pozicije i mi smo to promenili. Iako verujte nije baš sasvim svejedno kada imate deset ili petnaest gostiju iz EU koji inače doniraju ogromna sredstva . Zmislite saituaciju u kojoj vam neko daje 6,5 miliona evra , a vi počnete da pravite problem oko toga ko tome ko je dao 6,5 miliona evra plaća kafu i koliko košta ta kafa. Ali snaći ćemo se , izborićemo se i sa tim. Stipendije su isto tako ukinute . Nekako se sve vreme zaboravljalo da nije grad Valjevo plaćao stipendije već Republika. U javnosti je predstavljeno da su to sredstva grada , ali to nikada nije bilo. Stipendije je davala Republika, ali i to smo ukinuli. Mada lično mislim da investiranje u obrazovanje mladih ljudi nikada nije pogrešan potez niti odluka“, objašnjava Marković.

Na sajtu grada objavljen je i novi konkurs za mesto direktora ovog preduzeća dok se Marković koji se nalazi na mestu vršioca dužnosti na prethodnom konkursu koji je oboren nije kandidovao. Na pitanje Vamedie da li će se kandidovati sada Marković kaže : „ Ja nisam želeo prethodni put da se kandidujem jer sam smatrao da nisam uspeo da ono što sam zacrtao uradim , a to je da u prošloj godini obezbedim novac za završetak brane. Sada sam u tome uspeo i smatram da sam time ispunio ne samo sopstvena očekivanja i ciljeve već i očekivanja onih koji su me prethodno postavili na ovo mesto. Činjenica da sada imamo 450 miliona za završetak brane može biti nadam se dobra referenca za moju kandidaturu na novom konkursu, a o tome će odlučiti komisija“.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.