Neverovatno:Zavod za javno zdravlje Valjevo nije u Republici Srbiji

imageIako svako u Valjevu zna da se Zavod za javno zdravlje u Valjevu nalazi u Republici Srbiji , a ne u Zanzibaru ili u Sao Tome i Principe to očito ne zna direktorka Zavoda marija Gavrilović koja je kolegi Slobodanu Rakoviću odbila da dostavi tražene informacije tvrdeći u obrazloženju da je napisano Republika Srbija ispred naziva i adrese Ustanove.

Raković, dobitnik nagrade za životno delo u novinarstvu tvrdi da se Zavod za javno zdralje Valjevo nalazi u Srbiji i zato ulaže žalbu povereniku Rodoljubu Šabiću.

Novinar Slobodan Raković zatražio je od Zavoda za javno zdravlje informaciju o zaradi direktorke Marije Gavrilović , a po osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. U negativnom odgovoru po ovom Zahtevu koji je Rakoviću stigao iz Zavoda se navodi da su mu informacije uskraćene jer je pogrešno označio naziv ustanove.
U odgovoru Rakoviću se navodi : „ Vaš zahtev za ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja koji ste podneli 18.01.2015 godine nije uredan u smislu odredbe člana 15. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja . Naime u vašem zahtevu ste pogrešno označili naziv zdravstvene ustanove od koje tražite informacije od javnog značaja tako što ste umesto tačnog naziva Zavod za javno zdravlje Valjevo , ul. Vladike Nikolaja 5 označili pogrešan Republika Srbija , Zavod za javno zdravlje Valjevo, ul. Vladike Nikolaja 5“.
Raković potvrdjuje da je u zaglavlju upućenog dokumenta napisao Republika Srbija jer se Zavod nalazi u Valjevu, a Valjevo u Srbiji . „ Ja sam napisao tačan naziv i do sada sam poslao stotine zahteva na koje mi je uvek odgovarano bez obzira kojoj sam se instituciji obratio . Dobijao sam uredne odgovore čak i od sudova i Ustavnog suda da ne nabrajam , svi su potvrdili da su u Srbiji . Niko nije imao problem sa tim što su u Srbiji , a ne na nekom drugom mestu. Razumeo bih da sam napisao da je adresa Zavoda negde van ne znam ni ja gde , da je tu greška ili sam naziv pogrešan , ali ovo ? Zato sam uputio žalbu povereniku u Republici Srbiji Rodoljubu Šabiću“, objašnjava Raković.
Pored činjenice da je osnov za odbijanje zahteva besmislen jer se Zavod nalazi u Republici Srbiji, Zavod ljubazno po zakonu u daljem tekstu odgovora Rakovića obaveštava o pravilima slanja zahteva .
Ono što ne stoji u dostavljenom odgovoru , a kao pouka Rakoviću jeste najvažnija činjenica na kojoj počiva Zakon :Informacija od javnog značaja je informacija koju poseduje bilo koji organ javne vlasti (čl. 3).Tražilac informacije ne treba da dokazuje da ima interes da zna za odredjenu informaciju, niti da dokazuje da je ovaj njegov interes opravdan.
S obzirom da je državni poverenik upoznat sa slovom zakona direktorka će izvesno morati da ispoštuje zakon sve i da se Zavod nalazi van Srbije u nekoj drugoj državi, a iz razloga što je Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja gotovo prepisan iz zakonodavstva EU.
Da je odgovor besmilen svedoči činjenica da Zavod Rakoviću nije dostavio trodelni tekst kojim objašnjava razlog izostanka informacije .
Zakon kaže : Ukoliko izostane odgovor organ javne vlasti dužan je da u trodelnom tekstu objasni i iznese da je (čl. 8, st. 1):
1.ako je jedan od interesa nabrojanih u Zakonu suprotstavljen interesu tražioca da zna;
2.ako bi pristupom informaciji ovaj suprotan interes bio ozbiljno povredjen;
3.ako potreba zaštite suprotnog interesa preteže nad potrebom zaštite interesa tražioca da zna, prosudjujući neophodnost uskraćivanja pristupa po merilima demokratskog društva.

Sve navedeno praktično bi bio instrument kojim direktorka mora objasniti zašto je informacija o njenoj zaradi od tolike važnosti da podleže nekom od pomenutih načela.

Dakle pominjaje adrese odnosno Republike Srbije, što je podrazumevajuće ako se složimo da je Valjevo u Srbiji, nije osnov za odgovor koji je upućen Rakoviću Tako da ako je već u pitanju pozivanje na Zakon odgovor pored činjenice da je besmislen nema utemeljenje u istom Zakonu.

Površno poznavanje ovog Zakona i njegovo paušalno tumačenje nije nova pojava kod nas , ali zato postoji poverenik na nivou Republike koji ima zadatak da organu vlasti od koga se traži informacija Zakon objasni što će verujemo i u ovom slučaju biti epilog kao u nebrojeno slučajeva do sada i traženu informaciju prosledi tražiocu.
Dakle bez obzira gde se Zavod nalazio, informacija o zaradi direktorke biće dostupna javnosti, a sobzirom da je žalba upućena odgovor stiže vrlo brzo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.