Evropski sistem FADN koristan za poljoprivredna gazdinstva

image“Uspostavljanje sistema evidentiranja računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima”, bilo je predavanje koje je u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija održala profesor dr Zorica Vasiljević.

Dr Vasiljević, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, autorka je stručnog rada o prikupljanju računovodstvenih podataka na porodičnom gazdinstvu po FADN metodologiji, koja se primenjuje u zemljama EU, a povod njenog dolaska u VIPOS je planirana akreditacija novog studijskog programa – Agroekonomija i ruralni razvoj, na valjevskoj državnoj visokoj školi.
Sistem FADN, kako je objasnila dr Vasiljević, je novi projekat u Srbiji, s obzirom da u našoj zemlji nije postojalo sistematsko i kontinuirano praćenje računovodstvenih podataka na poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima.

image „Pored toga što je to naša obaveza u predpristupnom periodu, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, to je dobro za vođenje agrarne politike države. Kroz ovaj sistem evidentiraju se neki računovodstveni podaci na odabranom uzorku od 2.000 gazdinstava u Srbiji. Ona se dobrovoljno opredeljuju, a mogu imati korist od uvođenja u ovaj sistem, jer će podatke prikupljati poljoprivredni savedodavci, koji će ih češće posećivati i moći će da se sa njima konsultuju, da vide efekte svog poslovanja, gde greše, gde im je tržište, uz kontakte sa institutima, fakultetma i poljoprivrednim školama“, kaže dr Vasiljević.
Po njenim rečima, podaci koji se dobijaju FADN sistemom su poverljivi i poljoprivrednici ne treba da brinu da je cilj njegovog uvođenja zbog nekog novog oporezivanja.
„U sistem FADN će ući komercijalna, a ne mala poljoprivredna gazdinstva. Ona će po selekcijskom planu biti razvrstana u kategorijama od proizvodnje voća i povrća do mešovitih farmi, čak do dodatnih usluga kao što je seoski turizam, a sistem prati sve što gazdinstvu donosi prihode“, zaključila je dr Zorica Vasiljević.

VIPOS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.