Konferencija za novinare nije poligon

imageKonferenciju za novinare GIK-a dobacivanjem i glasnim komentarisanjem ometali pripadnici valjevskog SNS-a. U Sali pored novinara bila su prisutna brojna lica koja se nisu identifikovala imenom i prezimenom kao govornici, ali ni kao predstavnici nekog medija.

U toku jučerašnjeg pre podneva valjevski mediji obavešteni su urednim pozivom za konferenciju za novinare Gradske izborne komisije . U informativnoj službi Grada tvrde da su pozivi za konferenciju upućeni samo medijima , a ne i učesnicima u izbornom procesu , političkim partijama. Ipak u samoj Sali gde je konferencija održana bilo je primetno više lica pripadnika SNS-a.
Dok su valjevski novinari postavljali pitanja GIK-u o ponavljanju izbora na dva biračka mesta isti su dobacivali ili glasno komentarisali ometajući samu konferenciju, ali i novinare na svom radnom zadatku.
Na glasna dobacivanja valjevski novinari su reagovali tražeći da se omoguće normalni uslovi za rad nakon čega su pripadnici ove partije napustili salu .
Zakonom o javnom informisanju zabranjeno je ugrožavanje rada medija na bilo koji način pa i onemogućavanjem istih da zarad interesa javnosti informaciju koju pruža pozivalac na konferenciju prenesu na istinit i valjan način.
Kako je po izlasku iz sale ista grupa dala zvaničnu izjavu postalo je jasno da se radi o njihovom nezadovljstvu odlukom GIK-a o ponavljanju izbora.
SNS će se žaliti na odluku komisije ukoliko bude bilo potrebno i Upravnom sudu , ali konferencija za novinare nije mesto za sukobe i dobacivanja , a daleko je od toga da je konferencija politički miting pa sve i da je konferencija političke partije u pitanju.
Kako su valjevski novinari iako nisu bili pozvani da zabeleže izjavu Mihaila Milutinovića iz SNS-a ipak izjavu zabeležili i preneli javnosti jasno je da su profesionalno  radili svoj posao i da reakcija novinara u sali nije bila politički motivisana već isključivo profesionalan pa i kulturološka.
Vamedia se nada da ovaj slučaj neće postati praksa ma koliko neko bio nezadovoljan činjenicama koje govornik na zvaničnoj konferenciji iznosi . Pitanje je kako bi ista grupa reagovala da je na njihovoj konferenciji dok oni govore neko dobacivao ili glasno komentarisao ometajući novinare da izjavu zabeleže?
Sam Milutinović je u izjavi rekao da se bore za vladavinu prava  ukoliko je tako onda ne treba da se zaboravi da postoje još neki Zakoni , a medju njima je i Zakon o informisanju i medijima.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.