Tadić: Mišić i Fregl ne mogu u istu ravan

Na najavu VPO da će iza Privrednog suda biti  postavljena spomen tabla posvećena majorima vojske Kraljevine Jugoslavije Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu. Saopštenje za javnost pod naslovom „Ravna gora pobediti mora“ izdao je odbornik Zdrave Srbije Nebojša Tadić. Saopštenje prenosimo u celosti:

„RAVNA GORA – POBEDITI MORA!

U poslednje četiri godine sam više puta u gradskoj skupštini Valjeva pominjao svetao primer majora Aleksandra Mišića koji je uz tadašnjeg pukovnika Dragoljuba Mihailovića bio stvarni vođa srpskog ustanka protiv Nemaca.

On je organizovao otpor Hitleru kada to nisu smeli Staljin, Čerčil, Ruzvelt i ni jedna država u porobljenoj Evropi.

Narod je verovao sinu Vojvode Mišića ne samo zato što je bio sin slavnog srpskog vojskovođe već i zato što je bio elitni srpski oficir i vrlo ugledna ličnost u celoj Srbiji a naročito u okolini Valjeva.

Njegovo delo je u rangu ustanka koji su Nenadovići uz Karađorđa učinili za Srbiju u Prvom srpskom ustanku.

Mnogi zato opravdano majora Aleksandra Mišića i pukovnika Mihailovića smatraju vođama Trećeg srpskog ustanka.

Mnogi od nas decenijama to ističu kako bi mlade generacije, država Srbija a posebno Valjevo stavili u istoriju i istorijske čitanke majora Aleksandra Mišića na mesto koje zaslužuje.

Njegovo mesto je rame uz rame sa najslavnijim Valjevcima braniocima i oslobodiocima Srbije, – Nenadovićima, Birčaninom i Živojinom Mišićem.

Radujući se što su i pristalice G-17  i Dragana Đilasa konačno shvatile ove činjenice, podržavamo akciju van parlamentarnog VALjEVSKOG POKRETA OTPORA da u petak na mestu gde je verovatno streljan major Aleksandar Mišić postavi „spomen tablu“.

Major Mišić je srpski junak najvišeg ranga i ne treba ga gurati u zagrljaj  Fregla po principu Bore i Ramiza, odnosno nekog antikomunističkog “ bratstva – jedinstva“. Fregla treba pominjati ali ga ne treba stavljati u istu ravan sa Aleksandrom Mišićem.

Siguran sam da je kod većine koja će biti formirana nakon upravo završenih gradskih izbora, u Skupštini Valjeva  biti takvo raspoloženje da će doneti odluku da major Aleksandar Mišić dobije monumentalni spomenik u centru Valjeva koji će podići grad Valjevo u ime i na ponos svih Valjevaca.

Nebojša Tadić

Predsednik GrO Zdrave Srbije Valjevo“

7 comments on “Tadić: Mišić i Fregl ne mogu u istu ravan

  1. Vladimir

    Momak ti moraš na dijagnosticiranje. Ako dobiješ papir možda ti i vrate pušku, pa onda o0et sa lovcima, nije ovo za tebe.

    Reply
  2. cetnicki istorijski zabavnik

    Nije mi samo jasno u celoj ovoj prici sta su Miki, Paja i Silja rekli Hitleru, a sta su rekli Staljinu?

    Reply
  3. Misa

    I šta je pisac hteo da kaže. tumačeći ovaj događaj na svoj način ?
    Dajete prostor čoveku izbačenog svojevremeno iz policije ?

    Reply
  4. Misa

    Pismo majora JUVuO,Ive Fregla,svojoj zeni,pred streljanje u valjevskom zatvoru,16.12.1941.Major Fregl ,streljan zajedno sa sinom vojvode Zivojina Misica, Aleksandrom,nije u ,trenutku pogubljenja,uzvikivao ideoloske parole,vec savetovao supruzi da dobro vaspitava cerku,zaleci sto ne gine na bojnom polju,cuvajuci cast Otadzbine.Fregl je sam komandovao streljackim strojem za svoje pogubljenje.

    Reply
  5. Sima

    E, kućo moja, vi ćete nešto uraditi isto onako kako ste obeležili groblja streljanih 1944/45.
    Formirali su komisiju sa tobom na čelu samo zato da se ništa ne uradi.

    Reply
  6. Predrag Savić

    Ako ponovo pišemo istoriju drugog svetskog rata, držimo se „sitnice“ kao što je hronologija dogadjaja. Rat je počeo 1.septembra 1939, napadom na Poljsku koju su bratski podelili Hitler i Staljin, Čerčil je predsednik britanske vlade postao početkom maja 1940, potom su došle borbe u Francuskoj, Denkerk i vazdušna bitka za Britaniju. Krajem godine Britanci su porazili Italijane u Severnoj Africi, što će dovesti do slanja nemačkih snaga sa Romelom. Ne znam kome to su srpski oficiri pružali otpor kada je vlada Cvetković-Maček pristupila Trojnom paktu. Što se Ruzvelta tiče, mnogo pre 6.aprila u Beogradu je boravio izvesni pukovnik Donovan, koji će, tvrde neki izvori, biti pokretač pobune od 27.marta.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.