Dom vojske ipak biblioteka

Na jednoj od narednih Skupština mogla bi se naći odluka o nameni objekta Doma vojske. Po za sada nezvaničnim informacijama objekat bi bio ponovo opredeljen za bibliotečku namenu.

Kako Vamedia saznaje grad trenutno vodi intenzivne razgovore sa ministarstvom kulture kako bi konačno bio uradjen enterijer Doma vojske . Isti izvori navode da će ovaj objekat biti u službi Biblioteke.

Da bi se pristupilo bilo kakvim radovima neophodno je znati za koju se namenu objekat adaptira, a ponovo je aktuelizovana priča o Biblioteci , s obzirom da postojeća biblioteka funkcioniše u dva manja objekta. I takvo opredeljenje ne bi bilo prvo.

Naime grad Valjevo je 2018. godine doneo već jednom odluku o nameni objekta Doma vojske za bibliotečku delatnost , ali je istu odluku stavio van snage već 2019. godine kada je objekat ponudjen na prodaju po ko zna koji put. “Za realizaciju navedene odluke I upodobljavanja objekta za bibliotečko-innformacionu delatnost, potrebna su značajna sredstva koja nije moguće obezbediti u budžetu grada Valjeva. Kako objekat Doma vojske pruža mogućnost višenamaneskog korišćenja za potrebe većeg broja korisnika , a zbog nemanja finansijskih sredstava za njegovu kompletnu rekonstrukciju I adaptaciju, najcelishodnije je da se pristupi otudjenju objekata .“, navedeno je tada u odluci .

Od prodaje nije bilo ništa, jer zainteresovanih kupaca nije bilo , a stavljanje prethodne odluke van snage bilo je utoliko olakšano jer je bilo  potrebno da grad I ustanova potpišu ugovor. Takav ugovor nikada nije ni potpisan.

Da bi Biblioteka mogla samostalno da pristupi bilo kakvim radovima neophodna su velika sredstva koja sama ustanova nema , ali po izjavama koje su se prethodnih godina mogle čuti nema ni grad. Rešenje je u saradnji sa državom , konkretno ministarstvom kulture pri čemu bi grad imao samo jedan deo učešća.

Za sada nije poznato da li je ikada uradjen projekat po nekom od idejnih rešenja kojih je bilo u prošlosti. Jedno od rešenja odnosilo se i na dogradnju aneksa , zgrade, kako bi ceo prostor bio multifunkcionalan , a ne samo u službi biblioteke.

Dok se pregovara o sredstvima na žalost jedan deo fasade na objektu nedavno je počeo da se kruni. Kako Vamedia saznaje pomenuti problematični deo je saniran tako da ne predstavlja dalju opasnost , ali za radove na sanaciji fasade i eventualno raspisivanje tendersa za izvodjenje radova ,  uslove mora dati Zavod za zaštitu spomenika kulture pod čijom se zaštitom objekat nalazi.

*Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara. Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske potrebno je bilo po tadašnjoj proceni još 100 miliona dinara, a da grad taj novac nema potvrdjivano je više puta. Kako ovaj objekat ne bi propadao doneta je odluka o prodaji Doma vojske pa je prva istaknuta cena bila 905.000 evra . Objekat nikada nije prodat , upućeni smatraju zbog uslova koji se traže od budućeg kupca , a cena je padala.

 

13 comments on “Dom vojske ipak biblioteka

  1. Dragan

    dobra odluka. grad treba da premesti biblioteku u dom vojske a one zgrade gde je sad biblioteka da proda jer su u centru i neki investitor bi to lepo srusio i napravio ekskluzivne zgrade sa stanovima i lokalima a ne da stoji starudija

    Reply
    1. Opo-sum

      Hahahaha….još uvek te opseda naprednjački demon. Možda da odeš na koju seansu egzorcizma, baš te dobro zaokupio,hahahaaaaaa

      Reply
  2. Vlada

    Kome više biblioteka, sve je propalo u Valjevu. Prodajte to nekome da naprave zgrade i lokale, cene stanova u Valjevu skoro pa 2000e za kvadrat. Ekonomski TIGAR!

    Reply
  3. Šone

    Adaptirajte postojeći objekat koji je relativno skoro rekonstruisan i privedite nameni. Nemojte megalomanski tražiti sa posla željnim arhitektama neka proširenja sa dogradnjama jer je bespotrebno. Objekat je dovoljno veliki sa svim svojim prostorijama da bude pristojna gradska biblioteka.

    Reply
    1. Ranko

      E moj Bole bilmezu jedan lupetaš,tada je Dom bio u vlasništvu države a ne grada ,zuti su ga pred odlazak sa vlasti otkupili od vojske i vratile gradu

      Reply
  4. Mladen

    I Kako ce biblioteka da izdrazava I placa papreno godisnje odrzavanje zgrade,a nema leba da jedu? hocu li ja placati iz mog poreza ove vase gluposti???

    Reply
  5. Istina

    Vidi se da Valjevo nema intelektualnog kapaciteta za rešavanje ni jednog problema u Gradu. Zagađenje, smrad, fekalije, rupe…
    Kakva bre biblioteka tolikog kapaciteta u eri elektronskih knjiga… To bi isto bilo kao kada bi umesto traktora ponovo počelo da se ore sa konjima i volovima. Možda je to bilo srećnije vreme, ili srećniji ljudi, ali…?
    Otkupite ponovo zemljište kasarne na Jadru i lokaciju Doma voske pretvorite u višespratne garaže, gde će svi koji dolaze u Valjevo, a pogotovo ovi sugrađani što kupe kola, a nemaju garaže, da ih tamo parkiraju. Oslobodite srce grada, pretvorite ga u pešačku zonu…Kakve više zgrade i soliteri, pa više nema kuda vetar da duva, niti kiša da dođe do zemlje. Obzirom da se klima menja, a niko ulice ne pere, ne rashlađuje, doći će do takvog isijavanja da narod u leto neće moći da izađe iz svojih stanova…

    Reply
  6. Гронџа

    И то не бисте покренули да из ПОКС-а нису апеловали

    Reply
  7. Zadužbinar

    Gospodo Valjevci,
    Shvatite i naučite jednom za sva vremena:
    1. Grad Valjevo NIKADA nije kupio imovinu nekadašnjeg Oficirskog doma !
    2. Grad Valjevo je sklopio Ugovor o PRENOSU PRAVA KORIŠĆENA imovine Oficirskog doma sa Republikom Srbijom – Republičkom direkcijom za imovinu( Prenos prava korišćenja nepokretnosti u državnoj svojini).
    Broj : 464-50/2008 od 22. 07. 2011. godine( kojoj je ta imovina predata od strane Ministarstva odbrane na upravljanje kao NEPERSPEKTIVNA). Znači, ta imovina Oficirskog doma nikome NIJE PRODATA, i ne postoji nikakav KUPO-PRODAJNI UGOVOR, niti Grad Valjevo ima PRAVO da je bilo kome proda!
    Dakle, Grad Valjevo jeste isplatio ugovorenu sumu Republičkoj direkciji za imovinu, u iznosu od 517.095,43 evra, ali samo za PRAVO KORIŠĆENJA te imovine, a ne i za pravo prodaje na tržištu! Gradu Valjevu niko nije kriv što je za sve to vreme imao nesposobno Rukovodstvo da odluči kako da koristi tu imovinu, evo PUNIH 12 GODINA!
    3. Imovina Oficirskog doma u Valjevu je ZAŠTIĆENA po Zakonu o zaštiti spomenika kulture, i ima status ZADUŽBINE, jer su tu imovinu pribavila i zgradu Oficirskog doma ozidala generacija oficira Valjevskog garnizona u periodu od 1926. godine do 1930. godine, sa svojim ličnim novčanim sredstvima i uz pomoć dobrostojećih Valjevaca iz tog perioda, da bi imali gde da sprovode svoj društveni život, tj da se međusobno druže, i sa građanima Valjeva.
    U vezi sa tim, ti oficiri su izradili STATUT Oficirskog doma , koji je overilo tadašnje Ministarstvo Vojske i Mornarice, i u njemu naložilo da dokle god bude postojao vojni Garnizon Valjevo, niko neće imati pravo da promeni namenu te imovine, niti da je otuđi, što jasno znači da je ta imovina TRAJNO ZAVEŠTANA svim generacijama aktivnih i rezervnih pripadnika Garnizona Valjevo.
    Za sve ovo znaju svi potencijalno zainteresovani kupci te imovine, i zato nema ozbiljnih kupaca, jer bi svaka kupo-prodaja bila POTIVZAKONITA!
    Prema tome, gradski oci Grada Valjeva, U PAMET SE! U pravih Srba je amanet, da se ZADUŽBINA ne prodaje!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.