U Domu zdravlja nastavljen ciklus tribina „Mladi u fokusu“

Obeležavajući Svetski dan zdravlja (7. april), Dom zdravlja ZC Valjevo, u saradnji sa partnerskim ustanovama, organizovao je drugu iz ciklusa tribina „Mladi u fokusu“. Tribina je bila namenjena srednjoškolcima od prvog do četvrtog razreda, uz prezentacije i razgovor o zdravim stilovima života i pravilnoj ishrani, ali i kako kreativno i korisno ispuniti slobodno vreme kroz  omladinski aktivizam,  volonterski rad, učešće u manifestacijama, kulturne sadržaje i slično.

U ime Edukativnog centra i Službe polivalentne patronaže, kao operativnih organizatora tribine, specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović je podsetila da je prošle jeseni održana prva uspešna tribina za mlade i da nastavljaju u kontinuitetu da rade sa ovom populacijom.

– Ovoga puta smo proširili sadržaje: ideja nam je da popričamo i kako mladi mogu kreativno i korisno za sebe i društvenu zajednicu da iskoriste slobodno vreme. Zbog toga su nam u gostima predstavnici Kancelarije za mlade, zatim Crveni krst, da bismo dali preporuke za volonterski i društveno koristan rad, za zdravstvene edukatore, osposobljavanje za život u različitim segmentima.

Iva Jevtić, pedagog Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo, naglasila je značaj razgovora o pozitivnim životnim vrednostima.

– Moj fokus je na tome kako da se odupru negativnom vršnjačkom pritisku, zatim zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, tu je i svest o važnosti reproduktivnog zdravlja, ali i o važnosti obrazovanja, umetnosti i kulture. Akcenat je na pozitivnim vrednostima, na zdravim obrascima života i ponašanja. Mislim da stalno treba pričati o ovim temama, a naše tribine su interaktivne – mladi mogu da postavljaju pitanja i da kažu svoje mišljenje, što je veoma važno.

Dr Aleksandra Filipović i nutricionista-dijetetičar Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ održale su predavanje na temu fizičke aktivnosti i pravilne ishrane kao preduslova za zdravlje adolescenata.

– S obzirom da je ovogodišnji slogan „Moje zdravlje, moja stvar“ to implicira ne samo na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i pristupačnost zdravstvenih usluga, već podstiče svakog da preuzme aktivnu ulogu u očuvanju i unapređenju sopstvenog zdravlja – istakla je dr Filipović.

Kancelarija za mlade grada Valjeva se ovoga puta uključila u tribinu „Mladi u fokusu“, o čemu je govorila Svetlana Sajić:

– Primetili smo kroz naš rad da je povećano digitalno nasilje kod mladih tako da smo prethodne godine sprovodili kampanju o tome. Osnovan je Savet za mlade Grada Valjeva u kojem imamo predstavnike đačkih i studentskih parlamenata baš zato da bismo ih pitali kako žele da promene život mladih u Valjevu, šta njih zanima, kojim aktivnostima bi želeli da se bave itd. Pozivamo mlade da nam se priključe u daljem radu, biće dosta radionica i kurseva.

Sa srednjoškolcima su još razgovarali i sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić i Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade.

Svetski dan zdravlja biće obeležen i akcijom na Gradskom trgu u ponedeljak od 12 časova. Učestvovaće predstavnici Patronaže Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole i Crvenog krsta. Biće postavljeni štandovi sa izložbom i edukativnim štampanim materijalima, a zainteresovanim prolaznicima biće izmeren krvni pritisak i dati zdravstveni saveti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.