Opozicija u Valjevu: Odluka o izborima ili bojkotu na čekanju

Iako još nije zvanično objavljen stav opozicije na republičkom nivou da li će ići na izbore ili će uslediti bojkot istih , Vamedia je zatražila stav valjevskih opozicionih partija . Na osnovu pristiglih odgovora  svi su izgledi da većina  ipak čeka stav iz Beograda koji se još ne zna. Konkretan stav sa druge strane  izneo je Valjevac, Luka Tripković.

Koalicija „Ujedinjeno Valjevo može“ sačinjena je od više stranaka koje svoje centrale imaju u Beogradu pa je i verovatno da njihov stav može doći tek nakon konačnog izjašnjenja centrala. Izuzetak je Lokalni front koji je lokalnog karaktera , ali je i on kao takav deo Zeleno levog fronta sa republičkog nivoa. Na pitanje da li ćete ići na izbore ili ćete iste bojkotovati kažu:

„Logično je i ekonomično da se lokalni izbori održe istog dana. SNS štednja ne zanima i želi da ponovi masovnu migraciju birača iz jednog mesta na drugo, zbog čega se nada da ćemo se igrati izbora tokom čitave godine. Što se naše koalicije tiče, odgovor ćemo dati kada takvo pitanje više ne bude hipotetičko. Naravno i do tog odgovora doći ćemo konsenzusom“, odgovorio je šef izbornog štaba koalicije Željko Trifunović.

Dakle konkretna odluka mogla bi  ipak  da zavisi od Beograda . Isto pitanje postavili smo i VPO koji nema centralu u Beogradu.

„Pre svega, moramo da napravimo razliku između situacije u Beogradu u kome se ponavljaju izbori za gradsku skupštinu i redovnih lokalnih izbora u našem gradu koji nam predstoje. Obzirom da je Valjevski pokret otpora lokalno udruženje odluku o neizlasku na beogradske izbore prepustićemo političkim organizacijama koji bi na njima trebali da učestvuju i bi bilo krajnje neumesno da iznosimo naš stav u vezi te teme. Što se tiče lokalnih izbora u našem gradu mi u ovom momentu ne znamo ni kada će se oni održati, pominju se jul, avgust pa i oktobar mesec, jer takve odluke se donose u centrali vladajuće stranke a ne u našem gradu. Pored toga, videćemo i šta će se dešavati u vezi izbornih uslova, da li će biti ispunjene preporuke ODIHR-a pre svega u vezi sređivanja biračkih spiskova, na kojima vlast već godinama zasniva svoje izborne krađe. I na kraju, kad sve navedene činjenice budemo znali sešćemo za sto i sa drugim opozicionim organizacijama u našem gradu da čujemo i njihov stav jer se radi o ozbiljnom pitanju koje može da odredi budućnost svih građana Valjeva. Naš stav je od početka sasvim jasan, nove izborne krađe, manipulacije, pretnje i ucene nećemo dopustiti po cenu da sprečimo održavanje takvih izbora u našem gradu“, odgovorio je u ime VPO Branko Ivković.

Da je preuranjeno govoriti o bojkotu ili izlasku kad izbori još nisu raspisani smatraju i u Pokretu Sad, a Dordje Pavlović kaže:

„Lokalni izbori u Valjevu još uvek nisu raspisani. Samim tim nije posebno smisleno govoriti o bojkotu izbora koji nisu ni raspisani. Naš Pokret se organizovao i okupio sa namerom da Valjevu i građanima ponudi drugačiju politiku i drugačiji, bolji grad. Politička organizacija ove ciljeve legalno i legitimno može ostvariti samo uz poverenje dobijeno od građana na slobodnim i neposrednim izborima. Pokret Sad kao razlog svog postojanja vidi učešće na izborima i ne plaši se konkurencije, čak ni nelojalne“.

Mnogo konkretniji od valjevskih opozicionih partija bio je doskorašnji aktivista Pokreta Kreni promeni iz Valjeva Luka Tripković, slikar i pisac,  profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koji je nakon emisije Utisak nedelje  u kojoj je lider SSP-a Dragan Djilas burno reagovao na stavove politikologa Bobana Stojanovića na kraju čak skidanjem bubice, na svom fejsbuk profilu o Djilasovom ponašanju i stavovima opozicije  napisao:

„Nabusitost, osionost i prostakluk koji je večeras pokazao javno, a nakon emisije nastavio još besramnije su odlična prilika za opozicione političke organizacije da se pregrupišu i ipak izađu na izbore. Ne davimo BGD, DSS a bogami i DS. Ostalo nisu stranke i treba prestati sa praksom da svako ko okupi 10 ljudi bude proglašen za lidera da bi se stvorio utisak masovnosti u koaliciji. Ta Demokratska stranka konačno treba da kaže zašto se ponaša kako se ponaša, da organizuju vraćanje tih 7 miliona evra duga, ili ako nisu u stanju, da stave katanac, a ne da se sramote sa liderom koji u kampanji obećava da će se Srbija promeniti kada vlast preuzme Studio B, nesvestan da je televizija privatizovana pre toliko godina, da ne zna ni ko je nosilac njegove sopstvene liste na Bg izborima, a da u Brisel i Strazbur kao delegaciju DS šalje ljude iz drugih partija, kao da nema onoliko stručnijih i sposobnijih ljudi. U decembru je u Beogradu za opozicione stranke glasalo 503570 hiljada ljudi, od 939 hiljada izašlih. Imati većinu glasova na svojoj strani uprkos nesvakidašnoj krađi i ići u još jedan bezumni, tupavi, pokvareni, proračunati, kvinslinški bojkot je ponižavanje kako koalicionih partnera tako i birača. Zbog trgovine sekundama reklamnog prostora sada bi da trguju decenijama naših života. E neće moći“.

U dosadašnjim pregovorima opozicije i pozicije , pozicija je prihvatila dva zahteva opozicije , ali ne i da svi izbori budu održani istovremeno . Opozicija je iznela stav i da je kompromisno rešenje da svi izbori budu održani u oktobru što bi omogućio lex specialis .

 

 

14 comments on “Opozicija u Valjevu: Odluka o izborima ili bojkotu na čekanju

  1. Samo napred

    Ko god misli da je lako biti istinski opozicionar u ovakvoj zemlji (a ne Milica – zAVetnica ili Nestor – šoping u Milanu tip „opozicionara“), neka proba da uđe aktivno u politiku. Neka registruje stranku ili grupu građana, formira svoju organizaciju i proba da učestvuje na izborima. Lako je biti mudar iz ćoška i imati savete za druge. Ovo je zemlja u kojoj opozicione aktiviste tuku, otpuštaju sa posla, isteruju im decu iz obdaništa i maltretiraju na svakom koraku.

    Reply
  2. dobri komsija

    Cuj ti ovu glupost, da se izbori odrze u istom danu kako bi se ustedelo. A na cemu se stedi ako izbori budu istog dana? Preseljenje u druge gradove radi izbora, glupost cista i prica da se narod upeca. Pa imate opstine i gradova u kojima su vec bili odrzani izbori pa zar ne moze vlast da preseli te ljude u opstine gde ce biti odrzani izbori? Mislim, bacate udice ovom naroda sa nekim forama u koje ni vi sami ne mozete da verujete.

    Reply
  3. Realno

    Koja god se fotografija stavi iz Valjeva, a da je ovako pogled odozgo, vidi se nov asfalt.

    Reply
    1. Nenad

      Realno se provozaj novom ulicom pored Austroterma, po NOVOM asfalu. Probaj duple trake od Dušanove do Uzun Mirkove, Suvoborska… Da ne nabrajam manje ulice…

      Reply
  4. Alo, Požega...

    Logično je, ali možda nije ekonomično, da Lokalni front istupi iz Zeleno levog fronta na čelu sa BIljanom Stojković, koja je kojekakvim otpadom zasipala zgradu patrijaršije i nosila transparent „I ja sam abortirala.“ Da li im je uzor onaj adolescent iz Požege zarobljen u telu odraslog čoveka, nedavno bio u Valjevu, koji se diči svojim slikama sa kalašnjikovim i baca glavice kupusa pred gradske uprave. I u tom kupusu ima više mozga nego kod malog od Požege. Ima li u tom Lok. frontu neko da stavi tačku na tu bruku, nije to društvo od kojeg građani bilo šta normalno mogu da očekuju.

    Reply
  5. Ajmo ajde svi u napad

    Ima li u Valjevu neka opoziciona stranka a da nije u stanju povereništva, nema znači nema ni opozicije i sa čime misle pred Miloša izaći, pa opozicija je donela ovaj zakon po kome vas je SNS pobedio,sta sada hocete da sami odu,nrgo blago.meni motke u ruke imate dva heroja pa u prve redove odlikovana ,jer.nrma hleba bez motke.ČIK AKO SMETE

    Reply
  6. Ivan Valjevski

    Luka, svaka čast! Rekao si ključnu činjenicu šta opozicija treba da radi ako hoće provenu ovog nakaradnog sistema. Dakle, da DS preuzme ključnu ulogu u opozicionim redovima, ali prethodno da smeni nesposobno i bezlično rukovodstvo (Lutovac, Rakić i dr.) Svi ostali sagovornici Vamedije su samo obični politikanti.

    Reply
  7. Bunt

    ko je ovaj tripkovic da on komentarise opoziciju,kakva je takva je bolju nemamo,najlakse je sedeti kuci I pljuvati sve a pritom se ne bavi politikom,

    Reply
  8. Predrag Savić

    Mala ispravka: Lokalni front nije deo Zeleno-levog fronta, već partnerska organizacija sa ZLF. Memorandum kao dogovor partnera ostavlja Lokalnom frontu potpuno odrešene ruke u pitanju lokalnih izbora, sa razumljivim ograničenjem u vezi sa šarenim timovima koje je Vučić okupio u pokušaju da spase jednom već izgubljenu vlast u Beogradu.

    Reply
  9. Vladan

    Koji DS pa on nema gradski odbor nema čak ni članove,vidite opet nekoga Sirćeta maskote a sa Lutovcem teško i MZ da osvojitefsn je bio Zoran nažalost i vi ste glasali protiv njega,da se zna

    Reply
  10. Valjevo kod Uba

    Vi morate da se nažalost borite za svoja prava. Nažalost. Ali,ako vama sad kad ste opozicija, pravo nista ne znaci, ili se dogovorite da učestvujete u unapred izgubljenim izborima, i da igrate statiste u filmu gde i glavnu ulogu igra loš glumac, pa kakva ste vi opozicija? I da li ste opozicija?

    Reply
  11. sin anarhije

    Ovi sto sebe nazivaju opozicija bolje da odu u Osecinu i tamo se deklarisu , jer i ovako i onako za ovaj grad nema spasa , a njihov stav je takav da ce ovi drugi. kao sto rece Milos ovi vladati jos 10 godina ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.