Lajkovačka biblioteka dobila reprezentativni prostor

Biblioteka „Radovan Beli Marković“ iz Lajkovca  je svečano otvorila novi, impresivni prostor u kojem će ubuduće raditi. U pitanju su replike konaka Brene Mihajlović i Radića konaka, koji su proglašeni za spomenike kulture kao zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka.

Kao što je istakla direktorka biblioteke Snežana Škorić, uslovi su neuporedivo bolji nego u prethodnom prostoru. U konaku Brene Mihajlović smešten je bibliotečki fond sa preko 42 hiljade naslova, sa odeljenjem za odrasle i odeljenjem za decu. Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena poznatom srpskom književniku Radovanu Belom Markoviću i legat Emilije i Radovana Markovića  smešteni su u nešto manjem Radića konaku. „U podrumu te zgrade je autentičan prostor namenjen za književne večeri i druge programe. Ispred objekata nalazi se velika letnja pozornica koja će postati centar kulturnih dešavanja u narednom periodu“, rekla je Snežana Škorić.

Predsednik opštine Andrija Živković naglasio je da je ponosan iz nekoliko razloga: što se biblioteka uselila u novi reprezentativni prostor u godini u kojoj je stogodišnjica nastanka varošice Lajkovac, što nosi ime tako velikog književnika kao što je Radovan Beli Marković i što deo Lajkovca u kojem se nalazi, osim sportsko-rekreativnog, dobija i kulturne sadržaje.

Prve knjige u ovom kraju vezuju se za manastir u Bogovađi i arhimandrita Hadži Ruvima. On je ostavio važno svedočanstvo – popis knjiga iz lične biblioteke, koje je prikupljao, čitao, proučavao i pozajmljivao drugima.

Master književnosti Daren Milivojević iz Biblioteke „RBM“, spominjući dugu istoriju knjige i bibliotekarstva u opštini, još od Hadži Ruvima, poentirao je rečenicom: „Podižući biblioteke, ljudi podižu sebe i svoje društvo i jedino tako mogu i treba da se brane od nestanka i jedino tako mogu se nadati budućnosti u kojoj neće biti zaboravljeni.“

Prisutnima su se obratili i direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva Violeta Milošević, kao i novinar i publicista Miloš Jevtić, koji je jednu od svojih poslednjih knjiga iz kolekcije „Odgovori“ posvetio Belom Markoviću. U programu su učestvovali gitarista Miloš Arsenijević i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva na harmonikama Đorđe Stanković, Miloš Petrović i Ognjen Ivanović, kao i Anastasija Stojanović iz OŠ „Mile Dubljević“, pobednik opštinske smotre recitatora.

Foto: Opština Lajkovac

Za Opštinu Lajkovac:

PR agencija „Pristup“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.