Još traju stečajni postupci nad nekadašnjim valjevskim velikim preduzećima

U Valjevu je trenutno više od 50 aktuelnih stečajnih postupaka . Medju njima su i nekada velike valjevske firme . Najstariji stečajni postupak koji još uvek nije zaključen jeste Jablanica iz 2010. godine.

Po podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Srbiji su  trenutno 1522 stečajna postupka u toku. Medju njima je više od 50 stečajnih postupaka nad preduzećima iz Valjeva . Najveći broj stečajnih postupaka kada je Valjevu u pitanju vodi se nad firmom Viskoza i svim njenim ćerka firmama , ukupno 6, iako Viskoza nije poslovala u Valjevu , a li se zbog mesta tegistracije nalazi na ovom spisku.

Stečajni postupak koji još traje i praktično je najstariji kada je Valjevo u pitanju je stečajni postupak nad firmom Jablanica iz 2010. godine. Medju nezavršenim stečajnim postupcima je i Novi Elind iz 2012. godine , potom iz iste godine i Nova Srbijanka, dok su  ročišta bila prošle godine za preduzeće Vapek .

Sve pomenute firme nekada su zapošljavale stotine i stotine radnika , a prostori u kojima su poslovali danas su vlasništva nekih drugih , privatnih firmi. U tim prostorima neke privatne firme i posluju dok su druge uglavnom prazni prostori .

Ono što je nesporna činjenica sva pomenuta preduzeća posledica su neuspelih privatizacija . Za sada je jedino poznato da je Apelacioni sud u Beogradu 2015. glodine uslovno je osudio vlasnika  Jablanice Ljubomira Mačkovića za neplaćanje poreza u iznosu od 7.195.950,82 dinara uzimajući u obzir okolnosti da se radi o starijem licu , teških porodičnih prilika te i da je proteklo odredjeno vreme od izvršenja ovog krivičnog dela. I ova presuda odnosi se na poreski prekršaj , a ne na činjenicu upropašćavanja firme odnosno postupanja u toku i nakon privatizacije.

Zamešiteljstva i praktično pljačkanje pomenutih preduzeća vidljivo je i na primeru Novog Elinda , a da su vodjeni sudski postupci pa je tako takodje 2015. godine  Privredni sud u Valjevu doneo  prvostepene presude kojima su slovenačke firme “Parteh” i “Medivak” i beogradski “APP inženjering” obavezani da u stečajnu masu fabrike vrate najveći deo imovine koju su prethodnih godina preuzele, a što se odnosi na hale I magacine mašine , prese , aparate .Ta imovina je na “Parteh”, “Medivak” i “APP inženjering” bila preneta na osnovu više ugovora o zameni ispunjenja, koji su se odnosili na naplatu potraživanja od valjevske firme koju su 2006. godine kupile slovenačke kompanije i preimenovale je u “Novi Elind”. Prostor Novog Elinda kupila je kompanija Gorenje 2016. godine i tu se sada nalazi njihova treća proizvodna hala.

Nije bolje u privatizaciji prošla ni Nova Srbijanka nakon privatizacije 2007. godine od strane bugarske firme Medija svjat. Nijedan jedini kilogram voća nakon privatizacije nije otkupila ova fanrika niti ga dalje distribuirala. Na sceni je bio dobro poznat scenario prodaje . Ugovorom i aneksima o kupoprodaji Društvenog preduzeća „Srbijanka“, između Agencije za privatizaciju i bugarske kompanije „Medija svjat“, te rešenjem tadašnjeg Opštinskog suda u Valjevu iz decembra 2007. godine nezakonito je prodato i otuđeno građevinsko zemljište sa infrastrukturom u krugu fabrike, bila je informacija koja se pojavila svojevremeno u javnosti. Odbor poverilaca DP Srbijanka tvrdio je, međutim, da je „s obzirom na to da zemljište (tog industrijsko-prehrambenog kombinata) ima karakter državne svojine na 80,65 odsto, odnosno društvene svojine na 19,5 odsto ono (zemljište) moralo je biti procenjeno, oglašeno za prodaju i naplaćeno po tržišnoj ceni i uknjiženo kao korisničko, a ne vlasničko pravo, što u konkretnom slučaju nije učinjeno“. Ukazano je i na propuste Agencije za privatizaciju, koja je sklapala kupoprodajni ugovor i dva aneksa o prodaji DP Srbijanka kompaniji Medija svjat iz Sofije, kao i tadašnjeg Opštinskog suda u Valjevu, koji je 20. decembra 2007. doneo rešenje o uknjižbi prava vlasništva nad spornom imovinom. Ovu nekadašnju fabriku kuila je kompanija Europrom 2019.godine.

Preduzeće Vapek zapravo je privatizovana fabrika nekadašnjeg Mlinsko pekarskog preduzeća „15 septembar“. Ovo preduzeće preko noći 2013. godine je prestalo da radi , a 47 preostalih radnika ostalo je bez posla. „15septembar u trenutku privatizacije zapošljavao je 220 radnika. Kupovine, prenosi vlasništva , imovine i slično najbolje se vide iz samog redosleda vlasništva „15 septembar“pa Vapek pa Klas pa Klas trejd . Koliko je poznato i Klas trejd je u stečaju.

 

15 comments on “Još traju stečajni postupci nad nekadašnjim valjevskim velikim preduzećima

  1. Da se ne zaboravi

    U tim periodima su vladali oni koji su osnivanjima novih partija odrzali sebe na sceni, oni koji se sad kriju iz neke kao „nove“ koalicije snp i „novoh“ dss-a, koji su posle 2000 rasturili sve cega su se dohvatili, a primer za to su Gradac, Srbijanka, Stefil, Elind i ostale firme koje su upropascene ili date dzaba ili upropascene da bi bile date dzaba?

    Reply
  2. Filip Veliki

    Sjajan tekst.
    Mlinsko pekarsko preduzeće 15. september, su kupili kadrovi Nove demokratije, pokret za Valjevo.
    Gde oni dođu, tu ni trava neraste.
    Uvalili su njihovu štampariju Valjevac, Agrobanci za uzet kredit, kad više nisu bili na vlasti.
    Nesposobni, da stvore i unaprede postojeće. Samo gledaju, kako da iskoriste društvene nedostatke i žive na tuđi račun.
    Strašno!!!

    Reply
  3. Maja Pantić Spasojević

    Jablanica ima nekoliko poverilaca koji svoj dug po zakonu mogu da naplate od grada Valjeva, kad se završi stečaj. Verovatno se zato Privredni sud i RGZ igraju ping-ponga preko 10 godina, jer nijedna vlast ne želi da baš ona to mora da plati. Ali jednog dana će platiti. A kamate idu od 2008.godine, kada je posle 16 godina isto tako nemarno vođenog sudskog postupka konačno doneta izvršna presuda. Kamate, koje su davno prevazišle iznos glavnice, bespotrebno će platiti građani Valjeva iz budžeta. 4 od 7 naslednika su preminuli čekajući pravdu, ali ima nas potomaka više nego dovoljno.
    Pozdrav od porodice Pantić

    Reply
  4. Dragan

    to su sve upropastili ovi bivsi. sada firme koje mi dovodimo nepropadaju jer im drzava pomaze i daje subvencije a ovi bivsi nista nisu hteli da pomognu gazdama i zato ie i propalo

    Reply
    1. Лазар

      тачно тако,треба давати српски новац Немцима и осталим хохштаплерима

      Reply
  5. Onaj koji zna

    Šta je sa Valjevskom Štamparijom? Kad ce ekipa Dula Mihajlovića, Joca, Voja i ostali odgovarati za ovo?

    Naravno nikad..

    Reply
    1. Мали Радојица

      Дућа Михајловић се крије у прашуми од својих другара и сарадника из Београда.
      Чувени привредник и поштењачина.

      Reply
  6. Тешњарац

    Да, ове чувене фирме нису ваљале. Рио Тинто је благослов!

    Reply
  7. sin anarhije

    Svi su sve pokrali a niko nije kriv , takvi danas imaju svoje firme, valjaju milione, vecina su clanovi sekte na vlasti , a narod cuti i kao jedno izgubljeno stado ide samo tamo gde je krenuo ovan …

    Reply
  8. Gerd Muller, no.9

    Kažu da je po Vapeku posle privatizacije harao jedan zevzek iz Holandije i maltertirao ljude, kao da nema dovoljno domaćih protuva.
    A da je firma konačno upropašćena kada je mali debeli doveo mamu penzionerku da rukovodi proizvodnjom.
    Živela Srbija i pare !

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.